poznat sastav

BRICS uspostavlja nuklearnu energetsku platformu

Autor: Energetika.ba
Foto: X.com
Nuklearnu energetsku platformu BRICS-a, koja će uskoro biti uspostavljena, činit će kompanije, postrojenja i organizacije u vezi sa tehnologijom, nuklearnom energijom i naukom i služit će isključivo u miroljubive svrhe, rekao je generalni direktor Rosatoma.

Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov je istakao da je pravno formalizovanje konsolidovane platforme već počelo, prenio je TASS.

“Države – definitivno ne, ali kompanije, postrojenja, istraživačke institucije – da”, naglasio je Lihačov.

Istakao je da su dobrodošli svi oni koji imaju veze sa tehnologijama, naukom, nuklearnom industrijom i sposobni su da doprinesu razvoju sektora nuklearne energije.

Prema njegovim riječima, odluka da se podrži inicijativa Rosatoma za stvaranje takve platforme bila je jednoglasna.

“Neće biti pretjerivanja ako se kaže da je jednoglasno mišljenje svih učesnika sastanka – da se napravi nuklearna platforma BRICS-a i da što prije počne njeno pravno formalizovanje. I to je već počelo”, rekao je izvršni direktor.

Glavni cilj platforme je, kako kaže Lihačov, razvoj i implementacija najboljih praksi i unaprijeđenja pristupa u pogledu energetske i neenergetske upotrebe nuklearnih tehnologija u miroljubive svrhe na tržištima BRICS-a i BRICS-a plus, prenosi Bankar me.

Predstavnici kompanija iz nuklearnog sektora iz zemalja BRICS-a podržali su ranije stvaranje platforme za nuklearnu energiju.

Prvi sastanak u okviru platforme koja će biti kreirana održali su izvršni direktori relevantnih kompanija i organizacija zemalja iz grupe BRIKS plus, uključujući Rusiju, Boliviju, Brazil, Iran, Kinu, Etiopiju i Južnu Afriku.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba