Novosti

Bugarska Vlada odobrila nabavku opreme iz Rusije za NE Kozloduj

Autor: Energetika.ba
NE Kozloduj
Vlada Bugarske odobrila je isporuke iz Rusije i zaključivanje ugovora sa ruskim kompanijama za potrebe NE Kozloduj.

Ovo je učinjeno kako bi se obezbijedio pouzdan i bezbjedan rad dva bloka u nuklearnoj elektrani, koji rade sa ruskom opremom.

Uz primjenu derogacije (1. januara 2024. obustavljen je izvoz derivata proizvedenih od ruske nafte, a od 1. marta stopirana i kupovina ruske nafte), Nuklearnoj elektrani Kozloduj dozvoljeno je da dodjeljuje javne ugovore sa izabranim izvođačima, u skladu sa aneksom najnovije odluke Vlade.


Uvoz ruskih proizvoda od čelika

Nuklearna elektrana će moći da uvozi proizvode od gvožđa i čelika iz Rusije, uz ispunjenje ugovora koji su takođe navedeni u aneksima odluke. Takođe je dozvoljen uvoz robe i tehnologije iz Rusije i pružanje odgovarajuće tehničke pomoći neophodne za izvršenje ugovora koji su izričito navedeni u aneksima.

Odstupanje će se primjenjivati sve dok ugovori o kojima je riječ ne isteknu.

Glavni prioritet u radu NE Kozloduj je održavanje najvišeg nivoa tehničke i nuklearne bezbjednosti, zaštita od zračenja, bezbjedni i zdravi uslovi rada, kao i zaštita životne sredine.


Prioritet – bezbjedna proizvodnja

Redovne nabavke i konsultantske usluge od projektanata, konstruktora i proizvođača opreme instalirane u postrojenju garant su neakcidentne proizvodnje električne energije i nuklearne sigurnosti.

S obzirom da je veliki dio sistema i opreme u fabrici ruskog porijekla, neki od ugovora o nabavci robe i pružanju usluga u vezi sa godišnjim remontom blokova 5 i 6 NE Kozloduj su zaključeni ili dospijevaju i biće zaključen sa ruskim izvođačima, navodi se u saopštenju Vade.

NE Kozloduj je jedina nuklearna elektrana u Bugarskoj i najveći proizvođač električne energije u zemlji. Obezbeđuje više od 1/3 nacionalne proizvodnje električne energije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba