predsjednik oacm

Curavić: Rješavanje problema podvodnog otpada zahtijeva globalna rješenja

Autor: Energetika.ba
Foto: Fena
Predsjednik organizacije Ocean Alliance Conservation Member (OACM) Kristijan Curavić izjavio je da godišnje do 14 miliona tona otpada završi u moru, te da OACM predvodi niz značajnih programa čiji je cilj ponuditi rješenje za globalni ekološki problem podvodnog otpada, a posebno zagađenja plastikom što ugrožava ljudski, životinjski i biljni svijet.


Organizacija OACM djeluje globalno, a i u BiH se očekuju konkretni efekti kada je riječ o certificiranju naših rijeka, jezera, mora. Suština globalnog rješenja je u okupljanju nacija, državnog i korporativnog sektora, ekološkim akcijama na lokalnom nivou i šire, certificiranju, stalnom monitoringu i uspostavi infrastrukture za održavanje tog područja.

- Mi znamo da dosta tog otpada dolazi putem rijeka do mora. Zato smo pokrenuli postupke certificiranja na moru, a isto tako i na rijekama i priobalnom području. Tako nastojimo riješavati ono što je dospjelo, ali na neki način i ono što bi tek dospjelo. Ono što ćemo napraviti sa kontinentalnim vodama, rijekama i što sad želimo u BiH, jeste pronaći ključne točke gdje toga ima najviše, očistiti, certificirati i stvoriti jedan sustav tako da otpad više ne završava u moru - naveo je za Fenu Curavić koji je i sam profesionalni ronioc.

Organizacija OACM sarađuje sa svjetskim organizacijama, vladama, kompanijama na provođenju niza programa održivog rješenja za očuvanje oceana i certificiranje obalnih pojasa.

- Mi zagovaramo međunarodnu suradnju između država i ono što je najvažnije jedan unificirani sustav koji, slikovito rečeno, čisti otpad iz prošlosti, pazi na sadašnjost i sprečava njegovo nastajanje u budućnosti. Ukoliko mi u iduće tri godine uspijemo u 50 zemalja implementirati ovaj sustav što sad promoviramo na sedam kontininata prije samita iduće godine u Hrvatskoj, ukoliko ga svih 50 zemalja dobro implementira, imat ćemo prvi put u povijesti da ćemo izvaditi više od 14 miliona tona otpada - dodao je Curavić.

Ova organizacija je, prema njegovim riječima, napravila jako puno što se tiče konkretnih ekoloških akcija u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i u svijetu. Curavić je rekao da je lično u Banja Luci i nekim drugim gradovima sa svojim ronicioma vadio otpad i da su tamo, kako je rekao, organizovali fantastične ekološke akcije. Podsjetio je također na Google underwater clean up day kada je u 60 zemalja od Amerike, Brazila do Japana na isti dan u isto vrijeme hiljade ronilaca skočilo u vodu i u nekoliko sati izvadili 250 tona otpada, prenosi Fena.

- Otvorenje te akcije je radio princ Albert od Monaka, a sad organiziramo nešto slično možda u Saudijskoj Arabiji sa njihovim princem, ali bit će 195 zemlja - rekao je Curavić.

Curavić je ove sedmice u Sarajevu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) potpisao Memorandum o razumijevanju i saradnji koji će omogućiti realizaciju aktivnosti od značaja za poslovnu zajednicu u Bosni i Hercegovini u oblasti razvijanja novih ekološko-ekonomskih programa. Naglasio je tom prilikom da u narednih deset godina zemlje koje ne dobiju status sigurnog morskog područja bez plastike neće biti konkurentne na međunarodnom turističkom tržištu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba