vrijednost skoro 2 mlrd eura

Kipar gradi podvodni električni kabl kako bi svoju elektromrežu povezao sa Grčkom

Autor: Energetika.ba
Foto: Pexels
Kipar je dao jučer zeleno svjetlo za izgradnju podvodnog električnog kabla u projektu vrijednom 1,9 mlrd EUR, koji će elektromrežu povezati sa Grčkom, izjavio je ministar energetike.

Cilj je da se znatno smanje računi za struju i prekine elektroizolacija zemlje, rekao je on.

Ministar je rekao da na značaj projekta ukazuje i odluka Evropske unije da ga finansira sa 657 mil EUR.

Rekao je da će kiparska vlada dati 25 mil EUR godišnje tokom narednog petogodišnjeg perioda za izgradnju kabla od 1.000 megavata, tako da kiparski poreski obveznici neće videti povećanje računa za struju kao deo kiparskog udela od 63 posto u troškovima projekta.

Ukupna suma od 125 mil EUR biće sakupljena od prihoda od sistema trgovine emisija EU.

Po riječima ministra, kabl koji treba da bude završen do kraja 2029. godine dio je serije projekata, uključujući planirano uvođenje prirodnog gasa u energetsko snabdevanje Kipra, čiji je cilj da se dalje ubrza srednjoročni ekonomski razvoj zemlje i utiče na dobrobit građana.

Zvaničnici su rekli da Kiprani mogu da očekuju smanjenje njihovih računa za struju za čak 40 posto kada kabl dug oko 900 kilometara bude završen. Operacionalni troškovi kabla će se dijeliti na pola između grčkih i kiparskih potrošača.

Zvaničnici su, takođe, rekli da projekat ima garantovani povrat investicije od 8,3 posto, što se smatra privlačnim za potencijalne investitore. SAD i kompanija za energetiku i vodu TAQA iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili su interes za investiranje u projekat, rekli su zvaničnici, prenosi Ekapija.

Kipar takođe razmatra da li da postane dioničar u matičnoj kompaniji koja će upravlljati kablom kada bude završen.

Predviđa se da kabl koji ima operacionalni život od oko 35 godina kasnije bude nastavjen od Kipra, da se poveže sa izraelskom električnom mrežom.

Francuska firma Nexans gradi kabl, a njemački Simens će biti uzet da izgradi transformatore na kopnu. Zvaničnici kažu da je putanja kabla pod vodom već trasirana, ali da će možda biti potrebna dodatna ispitivanja na mestima gdje će zbog teškog podvodnog terena biti potrebno kopanje rovova da bi se zaštitio kabl.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba