radovi do 2029. godine

Kipar odobrio postavljanje električnog kabela za povezivanje svoje mreže s Grčkom

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Kipar je danas dao zeleno svjetlo za izgradnju podvodnog električnog kabela u projektu vrijednom 1,9 milijardi eura, koji će povezati električnu mrežu s Grčkom, rekao je ministar energetike George Papanastaziou.

Cilj je značajno smanjiti račune za struju i prekinuti električnu izolaciju zemlje, rekao je.

Ministar je rekao da o važnosti projekta govori i odluka Evropske unije da ga financira sa 657 miliona eura.

Rekao je da će kiparska vlada osigurati 25 miliona eura godišnje u sljedećih pet godina za izgradnju kabela od 1.000 megavata kako ciparski porezni obveznici ne bi vidjeli povećanje svojih računa za struju kao dio udjela Kipra od 63 posto u troškovima projekta .

Ukupno 125 miliona eura prikupit će se od prihoda od EU sistema trgovanja emisijama.

Prema ministrovim riječima, kabel, koji bi trebao biti dovršen do kraja 2029., dio je niza projekata uključujući planirano uvođenje prirodnog plina u energetsku opskrbu Cipra, čime se želi dodatno ubrzati srednjoročni privredni razvoj zemlje i utjecati na dobrobit građana.

Dužnosnici su rekli da Kiprani mogu očekivati da će im računi za struju pasti za čak 40 posto kada se dovrši 900 kilometara dugačak kabel.

Operativni troškovi kabela bit će podijeljeni napola između grčkih i ciparskih potrošač, prenosi SEEbiz.

Dužnosnici su također rekli da projekt ima zajamčeni povrat ulaganja od 8,3 posto, što se smatra privlačnim potencijalnim ulagačima. Američka firma i firma za energetiku i vodu TAQA iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili su interes za ulaganje u projekt, rekli su dužnosnici.

Kipar također razmatra hoće li postati dioničar u matičnoj firmi koja će upravljati kabelom nakon što bude dovršen.

Očekuje se da će kabel, čiji radni vijek traje oko 35 godina, biti nastavljen od Kipra za spajanje na izraelsku električnu mrežu.

Kabel gradi francuska firma Nexans, a za izgradnju transformatora na kopnu bit će angažiran njemački Siemens. Dužnosnici kažu da je podvodni put kabela već ucrtan, ali će možda biti potrebna dodatna ispitivanja na mjestima gdje će teški podvodni tereni zahtijevati kopanje rovova kako bi se zaštitio kabel.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba