Novosti

Komunalno preduzeće iz Tešnja gradi svoje četiri solarne elektrane

Autor: Energetika.ba
komunalno-preduzece-iz-tesnja-gradi-svoje-cetiri-solarne-elektrane-rad-tesanja_654356ba686b9
Komunalno preduzeće Rad iz Tešnja dio će svojih potreba za električnom energijom uskoro zadovoljavati iz četiri vlastite solarne elektrane, ukupno instalisane snage 200 kW - potvrdio je Feni načelnik te općine Suad Huskić.

On napominje kako su izdali saglasnost tom preduzeću da na općinskom zemljištu, na kojem su već izgrađeni bunari za vodu, izgradi i solarne elektrane za proizvodnju električne energije, a koju će koristiti za pokretanje pumpi za vodu.

Općina Tešanj, podsjeća Huskić, unazad pet godina u naselju Jelah Polje izgradila je tri nova bunara za vodu, kojima je “uduplala raspoložive količine vode za stanovništvo i privredu” te za što su investirali višemilionska sredstva.

-Projektovanje postrojenja je već završeno, a trenutno se radi na obezbjeđivanju potrebnih dozvola za gradnju ovih solarnih elektrana. Što se tiče finansijske konstrukcije, dio sredstava će donirati UNDP, oko 120.000 KM, a ostatak će finansirati KP Rad i Općina Tešanj. Ukupna investicija bi trebala iznositi oko 420.000 KM,  a preduzeću će ove solarne elektrane na godišnjem nivou osigurati uštede na nivou od oko 50.000 KM. Ova bi se investicija, prema sadašnjim cijenama električne energije, mogla u potpunosti otplatiti za šest do sedam godina. Rad se, inače, ubraja u red najuspješnijih komunalnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, sa vrlo niskim procentom gubitaka na mreži, vlastitom deponijom sa potrebnim dozvolama i malim brojem uposlenih - istakao je Huskić.

Javno preduzeće Toplana Tešanj, dodaje Huskić, već je instalirala i pustila u rad solarnu elektranu, a u pripremi je da to učini i Javno zdravstvena ustanova Opća bolnica Tešanj, čiji je osnivač ta općina.

Energetika.ba / FENA

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba