dva bloka

Korejski KHNP gradi nove nuklearne reaktore u Češkoj

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Češka vlada objavila je da će posao gradnje dva nova nuklearna reaktora povjeriti južnokorejskoj kompaniji Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

Obvezujuća ponuda južnokorejske firme bila je po vladinoj ocjeni bolja od one francuskog EDF-a. "Korejska ponuda bila je bolja praktički po svim analiziranim kriterijima", rekao je jučer češki premijer Petr Fiala.

U januaru Prag je od južnokorejske i francuske firme zatražio dopunjene ponude dok američki Westinghouse nije ispunio uslove, prenosi SEEbiz.

KHNP će tako graditi dva nova bloka u nuklearnoj elektrani češke energetske firme u državnom vlasništvu ČEZ u Dukovanyju, uz mogućnost gradnje još dva reaktora u elektrani u Temelinu.

Novi reaktor stoji 200 milijardi čeških kruna (7.9 milijardi eura), ako se na istoj lokaciji grade dva, istaknula je vlada. Prag planira potpisati ugovor s KHNP-om do prvog kvartala sljedeće godine.

Konkurs je proveo ČEZ, ali vlada je imala zadnju riječ zbog nacionalne sigurnosti i troškova, koji su previsoki da bi ih kompanija snosila sama, uprkos visokoj tržišnoj kapitalizaciji, od 18,1 milijardu eura.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba