Novosti

Lagumdžija: Dodik je nakon 10 godina blokiranja shvatio važnost azerbejdžanskog plina

Autor: Energetika.ba
lagumdzija

Deset godina nakon blokade azerbejdžanske plinske veze, predsjednik RS Milorad Dodik konačno je zatražio od predsjednika ove zemlje da se BiH uključi u tako važan evropski azerbejdžanski projekt, objavio je ambasador BiH u UN Zlatko Lagumdžija.

"Dodiku je trebalo 10 godina da shvati da Azerbejdžan postaje glavni partner Evropi u energetskoj sigurnosti.

Na kraju je odustao od blokade projekta gdje je Bosna i Hercegovina bila zajedno s Turskom, Grčkom, Bugarskom, Italijom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Albanijom.

Bolje ikad nego nikad", poručio je Lagumdžija.

Podsjećamo, predsjednik RS se jučer sastao sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

- Azerbejdžan želi da razvija projekte u energetici, gasu i nafti, oni su perspektivno najznačajniji snabdjevači gasa i nafte na tom prostoru. Mi smo ranije dali načelnu saglasnost na gasovod koji je išao iz Azerbejdžana, Turske, Grčke, Hrvatske, Italije, Crne Gore, Albanije. Međutim, u periodu još kad je ministar inostranih poslova bio Zlatko Lagumdžija, kada su počeli da zabranjuju projekat gasovoda iz Srbije, to je stopirano, tada je to bio naš interes. Sada to čeka zajedničko rješenje i vjerujem da će dogovor biti postignut zajedničkim naporima. Nemam ništa protiv da u BiH dođe taj gasovod, ali mora da postoji spremnost za dogovor - rekao je Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Azerbejdžana.

Alijev je iskazao interese da se u Republici Srpskoj radi na pitanjima vezanim za energetiku, zanimale su ga nadležnosti nivoa BiH i Republike Srpske, istakao je Dodik.

(Energetika.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba