Novosti

Novi rekord u proizvodnji iz obnovljivih izvora u Portugalu

Autor: Energetika.ba

Tokom 149 sati energija iz obnovljivih izvora premašila je zahtjeve potrošnje u kućanstvima i industriji u toj zemlji

Proizvodnja iz obnovljivih izvora u Portugalu ostvarila je novi rekord. Naime, tokom 149 sati uzastopno energija iz obnovljivih izvora premašila je zahtjeve potrošnje u kućanstvima i industriji u toj zemlji.

Portugalski operator energetskih sistema, kompanija REN, saopćilaila je kako je od 31. oktobra u četiri sata do šestog oktobra u devet sati, dakle, više od šest dana proizvedeno 1 102 GW h. Obnovljivi izvori su tako nadmašili tamošnju potrošnju za isto razdoblje (840 GW h) za čak 262 GW h. Prethodni rekord zabilježen je u 2019. godine i iznosio je 131 sat.

Tokom razdoblja od 149 sati ostvarene su još dvije prekretnice u proizvodnji zelene energije. U prvoj, zabilježenoj 31. oktobra od 22 sata do šestog novembra u devet sati proizvodnja iz obnovljivih izvora premašila je potrebe cjelokupnog portugalskog elektroenergetskog sistema (uključujući zahtjeve za crpljenjem u akumulacijama hidroelektrana) 131 sat uzastopno, gotovo utrostručivši prethodni rekord iz 2021. koji je iznosio 56 sati.

Druga prekretnica tokom koje je proizvodnja iz obnovljivih izvora premašila potrošnju zabilježena je između prvog novembra u 10 sati i petog novembra u devet sati te je trajala 95 sati. Tako je oboren prethodni rekord od 52 sata iz 2018. godine.

Na kraju, zanimljivo je istaknuti kako je Portugal u navedenom razdoblju mogao izvoziti električnu energiju u Španiju.

(Energetika.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba