Novosti

Obaveze iz EU: Je li BiH spremna za proces dekarobonizacije?

Autor: Energetika.ba
Foto: Energetika
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac najavi je da će u domenu energetike, zajedno sa nadležnim entitetskim ministarstvima i vladama, te uz puno osiguranje energetskog suvereniteta Republike Srpske i FBiH, biti definisano pitanje zakonskih rješnja koja proizilaze iz ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice i standarda koje ona propisuje.

- Moramo nastaviti deblokirati priču kada je u pitanju `Istočna nova interkonekcija` i na tome ćemo intenzivno raditi - dodao je Košarac.

Naglašavajući potrebu obezbjeđivanja energetske stabilnosti, Košarac je podsjetio na nužnost ispunjenja evropskih energetskih standarda i ulaska u proces dekarbonizacije.

- Moramo raditi na osposobljavanju naših proizvodnih kapaciteta, transformaciji sa fosilnih goriva na obnovljive izvore. Mislim da tu postoje jasne strategije, kao i okvirna strategija koja se odnosi na nivo BiH do 2035. godine, a koja uključuje i one značajne proizvodne kapacitete kao što su Buk Bijela ili neke nove gasne interkonekcije - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, uprkos tome, onda se probudi neko u Sarajevu ko osporava izgradnju hidroelektrane Buk Bijela ili "Istočne gasne interkonekcije".

- Smatram da je značajno u tom pogledu depolitizovati određene strukture u Sarajevu kada su u pitanju energetski projekti u Republici Srpskoj. Republika Srpska ne blokira niti jedan razvojni projekat FBiH i mislim da Federacija treba prestati sa ovim praksama jer nećemo odustati od izgradnje energetskih kapaciteta, energetske stabilnosti i bezbjednosti za naše građane i privredu - poručio je Košarac, podsjećajući da RS ne blokira izgradnju Јužne gasne interkonekcije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba