Novosti

Orban ugostio Dodika, istaknut potencijal u energetici i telekomunikacijama

Autor: Energetika.ba
capture-20231002-151314

Mađarski premijer Viktor Orban primio je u samostanu karmelićana Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Tom prilikom, kako prenosi Pannon RTV, Orban je rekao da Mađarska smatra Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju svojim počasnim susjedima.

"Odnosi Mađarske i Republike Srpske i BiH su i dalje odlični, a mi ćemo učiniti sve da ojačamo saradnju, što se ogleda u zajedničkim projektima koje smo već započeli", rečeno je na sastanku.

Razgovarano je o tome da mađarske kompanije imaju značajan investicioni i trgovinski potencijal u finansijskom sektoru, energetici i telekomunikacijama, koje namjeravaju iskoristiti i u BiH.

Viktor Orban je jasno stavio do znanja da je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana izuzetno važno za bezbjednost Mađarske i Evropske unije.

"Sa mađarske strane, oštro se protivimo upotrebi sankcija u slučaju BiH i Srba, koje zbog svoje kontraproduktivne prirode mogu dovesti do eskalacije tenzija", objasnio je on.

Orban se nada da će Bosna i Hercegovina u narednom periodu dalje napredovati u procesu evropskih integracija. Cilj je da tokom mađarskog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2024. godine, integracija regiona Zapadnog Balkana dobije posebnu pažnju u Evropskoj uniji.

Dodik je rekao da je premijer Mađarske Viktor Orban izrazio spremnost da Mađarska preuzme projekte u RS koje je Njemačka otkazala.

- Orban je izrazio spremnost da Mađarska supstituiše projekte koje su Nijemci otkazali jer nisu željeli da regulišu ugovore - rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom sa Orbanom, navodeći da je razgovarano o stvarima koje su ranije definisali, ali i nekim novim idejama.

- Naša saradnja se razvija na najbolji način. Pokušavamo da prepoznamo i realizujemo projkete koje smo ranije zacrtali u oblasti energetike, kao što su vjetroparkovi, a veoma uspješno se odvija i projekat podrške Mađarske poljoprivrednim proizvođačima u RS - istakao je Dodik.

(Energetika.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba