regija

Pala potrošnja električne energije u Sloveniji

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Potrošnja električne energije u Sloveniji bila je u prvom polugodištu za 3,3 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju izračuni Elesa.

Samo u junu bila je 2,5 posto manja na godišnjoj razini. Samodostatnost solarnom energijom sve je važniji faktor u potrošnji domaćinstava.

Potrošnja distribucijskih poduzeća iz prijenosne mreže za potrebe pokrivanja potreba na distribucijskoj mreži manja je za 5,3 posto, ukupna potrošnja s potrošnjom iz prijenosne mreže manja je za 4,9 posto, pokazuje analiza temeljena na podacima iz službenih evidencija. Izradio je generalni direktor Sistemskog operatora elektroenergetskog sistema Aleksander Mervar.

Veliki potrošači (proizvođač aluminijskih proizvoda Talum, Željezara, cementara Anhove, Emerys Ruše), koji su izravno priključeni na prijenosnu mrežu, potrošili su 0,6 posto manje električne energije. Kupci priključeni na distribucijsku mrežu, pak, potrošili su 3,6 posto manje električne energije nego u istom razdoblju lani.

Pritom je, kaže Mervar, zanimljiv podatak da je za punjenje električnih vozila potrošeno 45 posto više električne energije nego u istom razdoblju 2023. godine.

Prema evidentiranim podacima, kućanstva su u prvom polugodištu trebala smanjiti potrošnju električne energije za oko šest posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine, no prema Mervarovim riječima, to ne odražava stvarno stanje.

Brojčani podaci u slovenskoj elektroenergetskoj mreži, uključujući i one koje objavljuje Statistički ured, bilježe preuzimanje iz distribucijske mreže i prijenos u distribucijsku mrežu, ali ne sadrže podatke o vlastitoj potrošnji električne energije proizvedene iz domaćih solarnih elektrana koje rade u tzv. nazvao ja neto mjerenje. Razlika između evidentiranih statističkih podataka o proizvodnji i stvarnog stanja je dakle upravo ova potrošnja.

U prvom polugodištu prošle godine instalirano je prosječno 357 megavata solarnih elektrana, koje su proizvele procijenjenih 188 gigavatsati električne energije, a procijenjenih 94 gigavatsati potrošnje za vlasnike. U međuvremenu, u prvoj polovici ove godine instalirano je prosječno 595 megavata solarne energije, koja je proizvela procijenjenih 313 gigavat sati električne energije. U međuvremenu, kaže se da je potrošnja vlasnika 156 gigavat sati.

Pribroji li se vlastita potrošnja u obje godine, prema Mervarovim izračunima, potrošnja domaćinstava u prvih je šest mjeseci ove godine bila samo dva posto manja u odnosu na isto razdoblje lani.

Ukupna potrošnja električne energije u Sloveniji u junu ove godine bila je za 2,5 posto manja u odnosu na prošlogodišnji juni. 

Potrošnja velikih potrošača s izravnim priključkom na prijenosnu mrežu veća je za 11 posto, što je, prema Mervarovim riječima, vrlo ohrabrujuća brojka i ukazuje na rast proizvodnje tih potrošača. Elektrodistribucije su iz prijenosne mreže preuzele osam posto manje struje. Ukupno je potrošnja na prijenosnoj mreži manja za 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prenosi SEEbiz. 

Potrošnja zabilježena u distribucijskoj mreži u junu je bila za 3,7 posto manja u odnosu na isto razdoblje lani. Potrošnja električne energije za punjenje električnih vozila veća je za 17 posto, dok je potrošnja kupaca koji nisu domaćinstva, odnosno firmi i ustanova, u prosjeku manja za pet posto.

Podaci pokazuju da je potrošnja električne energije u stalnom padu posljednjih godina. Usporedba prvog polugodišta ove godine s prvim polugodištem pretkoronske 2019. tako pokazuje da je potrošnja na prijenosnoj mreži, isključujući potrošnju distribucijskih društava, manja za 55,3 posto, na distribucijskoj mreži za 8,2 posto, a ukupno za 15,5 posto.

U junu ove godine potrošnja je bila 18,5 posto manja nego u lipnju 2019. – na prijenosnoj mreži za 52 posto, a na distribucijskoj mreži za 12 posto. Gotovo 30 posto pada ukupne potrošnje električne energije posljedica je gašenja primarne proizvodnje aluminija u Talumu prošlog proljeća.

Ako je potrošnja domaćinstava u prvom polugodištu ove godine službeno bila pet posto manja nego u prvom polugodištu 2019., bila je dva posto veća, uzimajući u obzir spomenutu vlastitu potrošnju iz domaćih solarnih elektrana.

Domaćinstva su jedina koja su u prvih šest mjeseci ove godine potrošila više električne energije u odnosu na prvu polovicu 2019. godine, pri čemu nije uračunata ni potrošnja za punjenje električnih vozila. Tome je, kaže Mervar, pridonijela relativno niska konačna cijena električne energije u Sloveniji u odnosu na ostale članice EU. Slovenija je po tom kriteriju u donjoj trećini zemalja EU.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba