projekti

Počinju bušenja za prvu geotermalnu toplanu u Beču

Autor: Energetika.ba
Foto: Wien Energie / Christian Hofer
Istraživanje zaliha tople vode ispod austrijske prijestolnice napreduje, a u budućnosti će se koristiti za proizvodnju toplinske energije koja ne emitira CO2. Bušenja započinju na zimu.

Grad Beč poduzeo je važan korak kako bi se još više približio cilju klimatski neutralne budućnosti. Bečko energetsko poduzeće Wien Energie i austrijska kompanija OMV u zajedničkom projektu nazvanom „deeep“ pripremaju bušotine za prvu geotermalnu toplanu u Beču.

Bušenja će započeti već u zimu u Aspernu u 22. gradskom okrugu Donaustadt, a cilj je da se topla voda s 3.000 metara dubine koristi za proizvodnju daljinskog grijanja koje ne emitira CO2. Predviđeno je da će postrojenje početi s radom 2028. godine kada će opskrbljivati oko 20.000 kućanstava toplinom – što odgovara uštedi od 54.000 ton ugljikovog dioksida godišnje.

Do 2040. godine jedna bi četvrtina proizvodnje toplinske energije u Beču trebala biti klimatski neutralna, pri čemu geotermalna energija igra ključnu ulogu. Ukupno je planirano sedam geotermalnih toplana koje bi mogle opskrbljivati do 200.000 kućanstava. U projekt će biti uloženo oko 90 milijuna eura.

Član bečkog poglavarstva za finansije, ekonomiju i bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke Peter Hanke naglasio je važnost ovog projekta:

„Izgradnja prve bečke geotermalne toplane pokazuje koliko Beč ulaže u zaštitu klime i energetsku neovisnost. Beč će korištenjem obnovljivih izvora energije kao što je i geotermalna energija postići klimatsku neutralnost do 2040. godine.“ Hanke je usto potvrdio kako će poduzeće Wien Energie uložiti oko 170 milijuna eura sljedećih pet godina u ovaj obnovljivi izvor energije. Kompanija OMV doprinosi svojim stručnim znanjem u eksploataciji i geologiji Bečke kotline.

Osim iz geotermalne energije sistem daljinskog grijanja u Beču do 2040. dobivat će se i iz otpadne topline, toplinskih dizalica, spalionica otpada i obnovljivih plinova kao što je vodik. Transformacija cjelokupnog energetskog sustava ogroman je izazov, ali je nužna kako bi Beč ostao grad ugodan za život te energetski neovisan, rekao je Hanke.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba