Zajam EIB

Podrška od 25 miliona eura proizvodnji baterija za pohranu energije

Autor: Energetika.ba
Podrška proizvodnji baterija za pohranu energije / Ilustracija
Zahvaljujući desetogodišnjem zajmu Evropske investicione banke (EIB) u iznosu od 25 miliona eura, kompanija koja se bavi razvojem baterija Sunlight (članica skupine Olympia) značajno će povećati proizvodne kapacitete i otvoriti nova radna mjesta u svojoj najsavremenijoj tvornici u Xanthiju, u sjevernoj Grčkoj.

"Finansiranje EIB-a podržat će inovativni ulagački projekt povećanja kapaciteta proizvodnje litijskih baterija, proširiti mogućnosti istraživanja i razvoja te omogućiti kompaniji da proizvodi vitalne komponente za šta su trenutno angažovani vanjski proizvođači.

Prema očekivanjima, projekat će stvoriti 205 novih kvalifikovanih radnih mjesta u Xanthiju, manje razvijenoj regiji EU-a u smislu BDP-a po glavi stanovnika, naglašavajući predanost EIB-a pravednom rastu i regionalnoj koheziji", saopćio je EIB.

Čvrsta poslovna strategija

To je drugi krug podrške EIB-a kompaniji Sunlight, a prvi zajam od 12,5 miliona eura dogovoren je 2018. godine.

"Kako se prijelaz na zelenu energiju ubrzava, inovacije u području baterija ključne su za poboljšanje modernog života, a Evropska investiciona banka sa zadovoljstvom podupire ovo novo ulaganje u proizvodnju i inovacije. Novi, desetogodišnji zajam osmišljen je kako bi odražavao posebne finansijske potrebe kompanija vođenih inovacijama i predstavlja povećanu podršku EIB-a transformacijskim ulaganjima u Grčkoj", izjavio je Kyriacos Kakouris, potpredsjednik EIB-a za Cipar.

"Podrška EIB-a dokaz je naše čvrste poslovne strategije i vizije razvoja inovativnih litij-ionskih ćelija za tržište industrijske pohrane energije na evropskom tlu", rekao je Lampros Bisalas, glavni izvršni direktor Sunlighta.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba