prodaja

Propali pregovori njemačkog KfW-a i nizozemskog TenneTa

Autor: Energetika.ba
Foto: TenneT
Pregovori između njemačke vlade i nizozemskog državnog operatora električne mreže TenneT-a o prodaji njemačke prijenosne mreže TenneT-a su propali.


TenneT je u četvrtak objavio da su završili pregovori između te firme i njemačke državne razvojne banke KfW u ime savezne vlade o potpunoj prodaji TenneT Deutschland.

Njemačka vlada obavijestila je nizozemsku državu da neće moći provesti planiranu transakciju zbog proračunskih problema, navode iz firme.

Njemačka vladajuća koalicija trenutno je u teškim pregovorima oko proračuna za 2025., s milijardama eura predviđenih manjkova i spornim prijedlozima ušteda Ministarstva finansija.

TenneT je tražio posao jer je smatrao da su visoki troškovi proširenja mreže u Njemačkoj preskupi za firmu, koja je primarni operater mreže u Nizozemskoj.

U februaru 2023. firma je javno objavila svoj interes za prodaju svoje njemačke prijenosne mreže njemačkoj vladi.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck izrazio je razočaranje zbog propasti dogovora dok je putovao Južnom Korejom u četvrtak, rekavši kako se nadao da bi se njemačka mreža TenneT-a mogla spojiti s ostala tri mrežna operatera u zemlji u jednu firmu.

Habeck je rekao da je konsolidacija kompanija mogla pojeftiniti električnu energiju za potrošače. Sada bi zemlja trebala pronaći novi put naprijed u proširenju mreže kako bi izbjegla kašnjenja.

"Velika je šteta i vrlo žalosno što ovdje nije bilo moguće pronaći političko rješenje, uključujući stavljanje na raspolaganje dioničkog kapitala", rekao je Habeck.

Nizozemski ministar finansija Steven van Weyenberg također je u četvrtak izrazio razočaranje, napomenuvši parlamentu da bi propast pregovora mogla nizozemsku vladu opteretiti proračunskim jazom od 1,6 milijardi eura (1,7 milijardi dolara) u TenneT-u.

"Naravno da sam razočaran što pregovori, koji su započeti na zahtjev njemačke vlade i već traju dobrih godinu i pol dana, nisu doveli do uspješnog ishoda", rekao je van Weyenberg.

TenneT priprema "konkretne opcije za (djelomičnu) privatnu prodaju ili početnu javnu ponudu TenneT Deutschland", rekao je ministar.

TenneT Holding također je u četvrtak priopćio da se priprema uključiti u javna ili privatna tržišta kapitala za strukturno finansiranje svojih njemačkih operacija", navodi se u priopćenju firme, dodajući da je njemačka vlada predana podršci "takvim alternativnim rješenjima. "

U međuvremenu, TenneT je rekao da se drži svojih opsežnih planova ulaganja u obje zemlje i da ga podupire nizozemska vlada. Potonji je nedavno odobrio Tennetu dioničarski kredit od 25 milijardi eura za 2024. i 2025. godinu.

U Njemačkoj je TenneT jedan od četiri glavna operatora mreže za prijenos električne energije, uz 50 Hertz, Amprion i TransnetBW, i pokriva najveće geografsko područje od četiri, prenosi SEEbiz. Tennet je preuzeo njemački dio svoje mreže od njemačke energetske kompanije EON 2010. godine.

TenneT-ova mreža u Njemačkoj proteže se od Sjevernog mora do austrijske granice.

Kao dio energetske tranzicije od fosilnih goriva, potrebno je izgraditi tisuće kilometara novih dalekovoda kako bi energija vjetra – koja se uglavnom proizvodi u sjevernoj Njemačkoj – mogla doći do velikih potrošačkih centara na jugu.

Očekuje se da će radovi koštati više milijardi eura.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba