Novosti

Ruska Duma usvojila zakon o povlačenju Moskve iz Sporazuma o zabrani nuklearnih proba

Autor: Energetika.ba
DUMA

Ruski parlament brzo je ispunio želju predsjednika Vladimira Putina usvajanjem zakona kojim se mijenja pravni stav Moskve o nuklearnom testiranju u vrijeme akutne napetosti sa Zapadom.

Donji dom parlamenta, Državna duma, usvojila je u srijedu drugo i treće čitanje zakona kojim se opoziva ruska ratifikacija Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba. Oba su usvojena jednoglasno.

Putin je pozvao Dumu 5. oktobra da izvrši promjenu kako bi se "ponovila" pozicija Sjedinjenih Država, koje su potpisale, ali nikada nisu ratificirale sporazum iz 1996. godine.

- Razumijemo odgovornost prema našim građanima, štitimo našu zemlju. Ono što se danas dešava u svijetu je isključiva krivica Sjedinjenih Država - izjavio je predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin.

Rusija tvrdi da neće nastaviti nuklearna testiranja osim ako Washington to ne učini, ali stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuti su da bi mogla pokušati da izvede probu kojui bi Zapad shvatio kao nuklearnu eskalaciju u jeku rata u Ukrajini, prenosi Reuters.

(Biznis.ba / FENA)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba