ministarstvo otvorilo prijave

SAD ulaže u male modularne reaktore

Autor: Energetika.ba
Foto: Arhiv
Ministarstvo energetike SAD-a otvorilo je prijave za finansiranje do 900 miliona dolara za podršku razvoju malih modularnih reaktora (SMR).

Finansiran Zakonom o infrastrukturi iz 2021., Odjel za energetiku ponudit će do 800 miliona dolara za timove pokretača: elektroprivrede, dobavljača reaktora, graditelja i krajnjih korisnika, dok će dodatnih 100 miliona dolara ići na rješavanje nedostataka koji su ometali domaće nuklearni sektor uključujući projektiranje, licenciranje, razvoj dobavljača i pripremu lokacije.

Do sada su samo Rusija i Kina napravile operativne male modularne reaktore, a 80 ih je u razvoju u 19 zemalja. SMR su napredni nuklearni reaktori snage od 50-300 MWe po jedinici, u usporedbi sa 700+ MWe po jedinici za tradicionalne nuklearne reaktore. S obzirom na njihov manji otisak, SMR-ovi se mogu postaviti na mjesta koja nisu prikladna za veće nuklearne elektrane, kao što su ugašene elektrane na ugljen, prema preporukama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Prefabricirane SMR jedinice mogu se proizvesti, otpremiti i potom instalirati na licu mjesta, što ih čini pristupačnijim za izgradnju od reaktora velike snage.

Uštede na svakom koraku

Također, SMR-ovi nude značajne uštede u troškovima i vremenu izgradnje, a također se mogu postavljati postupno kako bi zadovoljili sve veću potražnju za energijom. Još jedna ključna prednost: SMR-ovi imaju smanjene potrebe za gorivom i mogu se puniti gorivom svakih tri do sedam godina u usporedbi s između 1 i 2 godine za konvencionalne nuklearne elektrane. Doista, neki SMR-ovi su dizajnirani za rad do 30 godina bez punjenja gorivom.

U međuvremenu Centrus Energy Corp, jedina u zapadnom svijetu za proizvodnju HALEU (visokoobogaćenog urana od 5% do 20% koji služi kao gorivo za SMR-ove) skočile su više od 15% u srijedu nakon što je firma u utorak otkrila da je jedna od šest koje je država odabrala za potpore od najmanje 2 milijuna dolara za dekonverziju HALEU-a.

Prema Svjetskom nuklearnom udruženju, primjene za HALEU trenutno su ograničene na istraživačke reaktore i proizvodnju medicinskih izotopa. Međutim, HALEU će biti potreban za više od polovice SMR-ova koji su trenutno u razvoju. HALEU je trenutno dostupan samo od TENEX-a, podružnice Rosatoma.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba