promjena vlasti

Sjeverna Makedonija neplanirano uvozi struju, prodavci Slovenci i privatni trgovci

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Sjeverna Makedonija je bila primorana na neplanirani uvoz električne energije u naredne dvije sedmice, a kupovina je obavljena od slovenačkih državnih elektroprivreda i privatnih trgovaca.

U Sjevernoj Makedoniji je prije nekoliko mjeseci došlo do promjene vlasti, pa je izabrana nova ministarka energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Sanja Božinovska i novo rukovodstvo državne elektroprivrede Elektrani na Sjeverna Makedonija (ESM). Generalni direktor je sada Lazo Uzunčev.

ESM je saopštio da je objavio poziv za sklapanje okvirnog ugovora o kupoprodaji električne energije na slobodnom tržištu, zbog trenutnog stanja u svojim elektranama.

Novo rukovodstvo je saopštilo da je suočeno sa neblagovremeno završenim ljetnjim remontima u termoelektranama REK Bitola i REK Oslomej i sa slabim hidropotencijalom čije su akumulacije ispod prosjeka za ovaj period godine zbog lošeg upravljanja u posljednjih nekoliko meseci.

Kupovina električne energije, kako su naveli, omogućit će kompaniji da realizuje planove za poboljšanje postojećeg stanja rudnika i hidroakumulacija, kao i za neophodne remonte. Sve to će, dodali su, omogućiti kontinuiranu proizvodnju električne energije u predstojećem periodu, posebno u grijnoj sezoni.

ESM je saopštio da je prihvatio ponude za isporuku struje od pet firmi, prenosi Balkan Green Energy News.

U prvom lotu kompanija je tražila isporuku 15.600 MWh sa snagom od 50 MW u periodu 00-24 sata od 18. do 30. septembra. U drugom lotu traženo je 19.500 MWh sa snagom od 100 MW u periodu 09-24 sata od 18. do 30. septembra.

Za prvi lot prihvaćena je ponuda od 102,35 eura po MWh firme GEN-I prodažba, koja je ispostava slovenačke kompanije GEN-I.

U drugom lotu 4.875 MWh sa snagom od 25 MW će isporučiti HSE MAK Energy, ćerka firma slovenačkog HSE, po cijeni od 117,60 MWh, Future Energy će dodati 3.900 MWh sa snagom od 20 MW po cijeni od 118,29 evra, GEN-I prodažba još 7.800 MWh sa snagom od 40 MW po ceni od 118, 69 evra i Infinit Energy 2.925 MWh sa snagom 15 MW po cijeni od 119,82 eura.

Inače, mediji u Sjevernoj Makedoniji pišu da je novo rukovodstvo ponovo počelo da objavljuje podatke o nabavkama struje, što, kako tvrde, u nekom prethodnom periodu nije bio slučaj. Podaci se nalaze na sajtu ESM Prodažba.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba