na pet godina

Slovenski Petrol i švicarski Axpo sklopili su ugovor o dugoročnoj opskrbi električnom energijom

Autor: Energetika.ba
Foto: Arhiv
Grupa Petrol potpisala je ugovor o otkupu električne energije sa švicarskim proizvođačem i trgovcem električnom energijom Axpo.

Riječ je o petogodišnjem ugovoru, a isporučena električna energija koristit će se za podršku osnovne djelatnosti Petrola kao i za dugoročnu opskrbu poslovnih kupaca u Sloveniji, priopćeno je danas iz Petrola.

Ugovor će Petrolu omogućiti pouzdanu opskrbu električnom energijom krajnjih kupaca u razdoblju od 2026. do 2030. godine. Na temelju toga, Petrol će moći jamčiti fiksnu prosječnu cijenu električne energije za cijelo vrijeme trajanja ugovora, što, navode u firmi, znači predvidljivije troškove za poslovne korisnike.

“Radi se o tzv Ugovor o kupoprodaji električne energije, ugovor između proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora ili investitora i krajnjeg potrošača električne energije po ugovorenoj cijeni na duži rok. U većini slučajeva postoji posredna klauzula u ugovoru, opskrbljivač koji upravlja električnom energijom”, pojašnjavaju iz firme.

Ugovor s Axpom uključuje i mogućnost kupnje jamstava podrijetla za solarnu, vjetro ili hidroenergiju od bilo koje države članice Udruženja tijela za izdavanje jamstava podrijetla, dodaju iz Petrola koji, prema pojašnjenjima izvršnog direktora za električnu energiju opskrbe i trgovanja u Petrolu, Marko Bregar svake godine krajnjim korisnicima isporuči oko tri teravat sata (TWh) električne energije, od čega poslovnim kupcima oko 2,1 TWh.

„Kao najveći opskrbljivač električnom energijom za poslovne kupce u Sloveniji, znamo koliko su važni dugoročni ugovori koji našim kupcima osiguravaju stabilne i predvidljive troškove energije. Posebno se to pokazalo ključnim čimbenikom tokom energetske krize i naglog rasta cijena električne energije na tržištu", rekao je Bregar prilikom potpisivanja ugovora, prenosi SEEbiz.

Prema njegovim objašnjenjima, uz dugoročno zajamčenu cijenu električne energije, poslovni kupci kupnjom jamstva podrijetla za cijelo razdoblje opskrbe moći će značajno smanjiti svoj ugljični otisak.

Axpo, najveći proizvođač energije u Švicarskoj i međunarodni lider u području trgovanja energijom i marketinga energije sunca i vjetra, ističe da će sporazum omogućiti Petrolu stabilnu opskrbu energijom i zaštitu od oscilacija cijena na tržištu električne energije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba