Novosti

Srbija: Od sredine 2018. lakši put do besplatnih kilovata

Autor: Energetika.ba

Dio od 227 miliona eura kredita Svjetske banke biće iskorišten da se poveća broj građana koji imaju pravo na olakšice za struju. Prošle godine koristilo ih je 67.000 najugroženijih, a dogodine se očekuje da to pravo iskoristi 70.000 građana.

Besplatne kilovate automatski, bez podnošenja zahtjeva, ostvaruju primaoci socijalne pomoći i dječjeg dodatka, a mogu ih dobiti i druga ugrožena domaćinstva u zavisnosti od broja članova i prihoda.

Očekuje da to pravo iskoristi 70.000 građana.

"Sa Vladom radimo na tome da EPS adekvatno naplaćuje usluge od potrošača, a uporedo s tim da se obezbijedi pomoć onima koji nisu u mogućnosti da plate punu cijenu struje. Cilj nam je da energenti budu dostupni i najsiromašnijim građanima", rekao je šef Kancelarije Svjetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić ističe da se radi na konceptu izmjene uredbe koja bi pojednostavila procedure i gdje bi građani mogli u većoj mjeri, na jednostavniji način, da dobiju pogodnosti.

"Očekujem da ćemo uredbu sredinom 2018. usvojiti", rekao je Antić.

Mjesečno može da se dobije besplatno do 250 kilovat-sati struje. Mnogi za to ne znaju.

Građani sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala kažu da je, koliko god da se smanji račun, ta pomoć dobrodošla.

"Svima bi to značilo, a pogotovo onima koji su socijalno ugroženi", kaže jedan od građana.

Ključnu ulogu u realizaciji energetskih olakšica imaju lokalne samouprave, jer ih one i odobravaju.

"Da bi što više siromašnih građana dobilo povlastice, i za struju i za gas, ključno je da saznaju da program podrške postoji i da mogu da se prijave u lokalnoj samoupravi. Zato insistiramo da najsiromašniji dobiju informacije kako da podnesu zahtjev za sticanje statusa ugroženog potrošača", ističe šef Kancelarije Svjetske banke u Srbiji, piše RTS.

Prepreka za olakšice mnogima je i samo podnošenje zahtjeva jer košta dvije do tri hiljade dinara. Iako je Vlada lokalnim vlastima preporučila da najsiromašnije oslobode tog nameta, to je uradila tek polovina gradova i opština.

Energetika.ba

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba