bitna uloga

Zeleni vodik: Ključni element energetske tranzicije u Saudijskoj Arabiji

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) dodijelio je 5,2 milijarde dolara od 8,5 milijardi dolara prikupljenih zelenim obveznicama za projekte od juna 2024., prema svom Izvještaju o raspodjeli i učinku objavljenom u petak.

Ova brojka izdvajanja porasla je u odnosu na 1,3 milijarde dolara u junu prethodne godine.

Zelena obveznica je vrsta prihoda koja se koristi za finansiranje projekata koji imaju koristi za okoliš. PIF je postao prvi državni imovinski fond koji je izdao zelene obveznice još u oktobru 2022. Nakon toga je uslijedila druga ponuda zelenih obveznica u februaru 2023.

Ogromni državni bogataški fond, koji nadzire 925 milijardi dolara imovine, ima kapitalne izdatke od 19,4 milijarde dolara za ono što smatra "prihvatljivim zelenim projektima", prema godišnjem izvještaju PIF-a.

Sredstva su "dodijeljena za finansiranje razvoja prema prihvatljivim kriterijima s velikim izdacima za projekte obnovljive energije, zelenih zgrada i održivog upravljanja vodama", rekao je PIF, dodajući da prihvatljivi zeleni projekti "doprinose ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda".

Saudijska Arabija ima deklarirani cilj postizanja neto nulte emisije stakleničkih plinova do 2060. godine i uložila je milijarde dolara u, kako kaže, projekte održivog razvoja, prenosi SEEbiz. Pogon je dio plana Vizije 2030 princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji ima za cilj diverzificirati i modernizirati gospodarstvo kraljevstva, smanjujući njegovu ovisnost o nafti.

Često hvaljenim ambicijama kraljevstva Vision 2030 također nema manjka kritičara, koji dovode u pitanje održivost megaprojekata poput Neoma — urbanog razvoja od 10.200 četvornih milja na obali Crvenog mora — budući da su zahtjevi za gradnjom i građevinskim materijalima koji se oslanjaju na tešku industriju visoki. tako visok, a dok se velika većina saudijske ekonomije još uvijek oslanja na svoju proizvodnju nafte.

Troškovi ugljika u izgradnji za Neom "nadmašit će sve koristi za okoliš", rekao je Philip Oldfield, voditelj škole izgrađenog okoliša na Sveučilištu Novog Južnog Walesa, za časopis za arhitekturu i dizajn Deezen 2022., procjenjujući da bi projekt mogao proizvesti više od 1,8 milijardi tona utjelovljenog ugljičnog dioksida.

PIF-ovo izvještaj o dodjeli i učinku ističe studije slučaja kako bi poduprlo svoja obećanja o održivosti. Opisuje projekt održivosti vode planiran za Neom koji će razviti "potpuno kružni sistem za postizanje pozitivnosti vode" koji će omogućiti "100% ponovno prikupljanje otpadnih voda i energetski neutralno recikliranje".

PIF je također ukazao na svoju usredotočenost na zeleni vodik, za koji mnogi stručnjaci u industriji vide ključnu ulogu u energetskoj tranziciji. Neom Green Hydrogen — zajedničko ulaganje između Neoma i saudijskih tvrtki ACWA Power, Air Products — bit će najveća fabrika zelenog vodika na svijetu i radit će "u potpunosti na obnovljivoj energiji", navodi se u izvještaju.

PIF je osigurao djelimično ili potpuno ulaganje i finansiranje za svaku od studija slučaja spomenutih u izvještaju, a sve tek treba biti dovršene.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba