Izvor energije

Njemački regulatori odobrili izgradnju cjevovoda za vodik

Autor: Energetika.ba
Foto: Gascade
Njemački regulatori dali su odobrenje za izgradnju nacionalne mreže cjevovoda za vodik, objavio je u utorak vicekancelar Robert Habeck.

Planeri očekuju da će vodik biti sve važniji izvor energije kako Njemačka prelazi s fosilnih goriva na gospodarstvo izgrađeno na obnovljivoj energiji.

"Danas je odlučeno o jezgri vodikove mreže. Još nije dovršena - ali će sada biti izgrađena", rekao je Habeck, član Zelenih, na konferenciji za novinare.

Habeck je istaknuo da je regulatorno odobrenje stiglo dvije i pol godine otkako je mreža predložena, vremenski rok koji je pohvalio kao "rekordan".

Neke dionice bit će dovršene prije ciljne godine 2032. Predviđa se da će ukupni troškovi projekta iznositi 19,8 milijardi eura (21 milijardu dolara), što će uglavnom snositi privatni sektor, iako će državne subvencije ograničiti troškove mreže.

Prema Udruzi operatora prijenosnih sistema, mreža bi trebala moći prenijeti do 278 teravat sati energije u obliku vodika svake godine.

"To je jednako trećini trenutne potrošnje prirodnog plina u Njemačkoj", rekao je Ralph Bahke, zamjenik predsjednika udruženja.

Međutim, s ukupnom udaljenosti od 9.040 kilometara, mreža će biti znatno manja nego što se u početku pretpostavljalo. Njemačka savezna mrežna agencija uklonila je više od 600 kilometara od izvornog plana.

Predsjednik Savezne mrežne agencije Klaus Müller opravdao je rezove smanjenjem "viškova" i priključnih vodova koji nisu bili potrebni u osnovnoj mreži.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba