eurostat

Kina najveći uvozni partner EU za solarne panele

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Evropska unija je u 2023. godini uvezla solarne panele u vrijednosti od 19,7 milijardi eura, tekuća biogoriva u vrijednosti od 3,9 milijardi eura i vjetroturbine u vrijednosti od 0,3 milijarde eura.

Vrijednosti uvoza solarnih panela i tekućih biogoriva u EU u 2023. bile su puno veće od odgovarajućih izvoznih vrijednosti EU, koje su iznosile 0,9 milijardi eura za solarne ploče i 2,2 milijarde eura za tekuća biogoriva. Nasuprot tome, vrijednost izvoza vjetroturbina u EU 2023., koja je iznosila dvije milijarde eura, bila je mnogo veća od odgovarajuće vrijednosti uvoza, objavio je Evropski ured za statistiku, Eurostat.

Vrijednost uvoza solarnih panela u EU smanjila se za 12 posto između 2022. i 2023. godine, zbog pada cijena, iako je uvezena količina blago porasla za pet posto. Tokom istog razdoblja, vrijednost uvoza tekućih biogoriva u EU smanjena je za 22 posto, dok je količina neznatno smanjena – tek za dva posto.

Uvoz vjetroturbina u EU znatno je smanjen u ovom periodu, navodi Eurostat, sa smanjenjem vrijednosti od 66 posto i smanjenjem količine od 68 posto. Između 2022. i 2023. izvoz vjetroturbina zabilježio je najveći porast vrijednosti od 49 posto), dok je njihova količina porasla za 26 posto.

Izvoz solarnih panela porastao je za 19 posto u vrijednosti i za 37 posto u količini. Slično tome, izvoz tekućih biogoriva pokazao je veći porast količine u usporedbi s vrijednošću, te je količina povećana za 63 a vrijednost za 36 posto, prenose Financije hr.

Indija, s 59 posto i Kina, s 29 posto, bile su izvorište većine uvoza vjetroturbina izvan EU 2023. godine, dok je najveće izvozno odredište bilo Ujedinjeno Kraljevstvo, a slijede ga Sjedinjene Države.

Za solarne panele, najveći uvozni partner je u Kini i to s 98 posto udjela u uvozu, a najveći izvozni partner EU je Švicarska, s 31 posto udjela.

I za tekuća biogoriva najveći uvozni partner je Kina (36 posto), dok su Brazil, Malezija i Argentina također imali dvoznamenkaste udjele u uvozu izvan EU. Najveći izvozni partner za tekuća biogoriva su Sjedinjene Države (77 posto) a slijedi ih Ujedinjeno Kraljevstvo, objavio je Eurostat

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba