preko 52 posto

Oštro pao broj solarnih modula proizvedenih u Njemačkoj

Autor: Energetika.ba
Foto: Ilustracija
Broj solarnih modula proizvedenih u Njemačkoj zabilježio je pad od 52,8 posto u prvom tromjesečju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavio je u ponedjeljak Savezni ured za statistiku.

Uvoz iz Kine također je značajno pao, rekao je ured, pavši za dvije trećine u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Ali sve više firmi i privatnih domaćinstava koristi solarnu energiju za proizvodnju električne energije.

Do aprila je instalirano 3,4 miliona sistema nominalne snage 81.500 megavata. To je gotovo 30% više sistema nego godinu ranije, dok je instalirani učinak porastao za 20,5%.

U 2023. sistemi su isporučili rekordnih 53,6 miliona kilovatsati, što čini gotovo 12% električne energije isporučene u njemačku mrežu. Samo u junu proizvedeno je nešto više od 27% solarne energije, prenosi SEEbiz. 

Evidentirani su svi solarni sistemi koji se napajaju u javne mreže i imaju brojilo električne energije. Manji sistemi, poput popularnih balkonskih elektrana, uglavnom nisu uključeni. Među proizvođačima električne energije je 1,8 miliona privatnih domaćinstava, otprilike jedno od 20 u Njemačkoj. Za njih se obično radi o malim iznosima novca zbog pada feed-in tarifa: 2022. zarađivali su u prosjeku 183 eura (198 dolara) mjesečno solarnom energijom vlastite proizvodnje, gotovo trećinu manje nego sedam godina ranije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba