Od 20. do 22. oktobra

Na savjetovanju BH K CIRED-a 73 referata koje potpisuje više od 200 autora

Autor: Energetika.ba
BH K CIRED
Četvrto savjetovanje BH K CIRED-a na kojem će biti prezentirana 73 referata, koje potpisuje više od 200 autora iz zemlje i inostranstva, bit će održano u Mostaru od 20. do 22. oktobra.

Pored referata, BH K CIRED je za savjetovanje pripremio pozvane referate, panel u organizaciji GIZ-a i forume Žene u energiji i Mladi inženjeri.

Sadržaj referata, pozvanih referata, panela i foruma, odražava ključne teme i trendove u elektrodistributivnim mrežama i odnosi se na: inovacije u dizajnu komponenti mreža koje su postale dijelom energetske tranzicije; uticaj primjene novih tehnologija na kvalitet električne energije; tehničku regulativu; integraciju i upravljanje distribuiranih izvora električne energije; tehnologije pametnih mreža; vještačku inteligenciju; dekarbonizaciju sektora električne energije; povećanje otpornosti na klimatske promjene; tehnologije za skladištenje energije; uticaj punionica elektromobila na rad elektroenergetskog sistema.

Predsjednik BH K CIGRE Zijad Bajramović je naveo da će se tokom savjetovanja među ostalim raspravljati o presporom napretku djelovanja na klimatske promjene, naglom prodoru fotonaponskih elektrana, porastu potrošnje električne energije zbog elektromobila, grijanja i hlađenja i potreba integracije novih proizvodnih jedinica, integraciji obnovljivih izvora u velikom obimu i potrebi adekvatnog načina balansiranja, setu zakona o energetici kojim se vrši usklađivanje s pravnom stečevinom EU čime se nastavlja proces liberalizacije tržiša električne energije i i energetske tranzicije, pravnom razdvajanju djelatnosti distribucije u Federaciji BiH, odnosno osnivanju društava za distribuciju električne energije, te reformi politike cijena javnog snabdijevanja.

- Brojnim aktivnostima Bosanskohercegovački komitet CIRED-a pronalazi rješenja za aktuelne izazove što značajno doprinosi ublažavanju klimatskih promjena, boljem funkcionisanju elektroenergetskog sistema i njegovoj pouzdanosti čiji je konačan cilj dekarbonizacija i proizvodnja čiste, zelene energije- rekao je Feni Bajramović.

U okviru BH K CIGRE struktuiran je i djeluje BH K CIRED u čijem su središtu djelovanja pitanja vezana za elektrodistributivni sistem.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba