A za one koji slave, to često znači smišljanje šta učiniti sa stablom - slavnim centralnim dijelom sezonskih svečanosti.
Koju ćete vrstu stabla ili, u nekim slučajevima, drveća odabrati uvelike ovisi o ličnim preferencijama. Za mnoge ljude, pravo stablo predstavlja tradiciju - priliku za ponovno stvaranje sjećanja na pronalaženje "Onog" i dovlačenje kući iz šume ili susjednog drveća - sa svježim mirisom koji pomaže stvoriti blagdansku atmosferu. Ali umjetna stabla nude pogodnost jer se mogu ponovno koristiti iz godine u godinu i obično dolaze s ugrađenim svjetlima ili ukrasima.
Ali s obzirom da sve više potrošača postaje sve zabrinutije zbog utjecaja svojih kupovina na okoliš, možda se pitate koja je vrsta božićnog stabla ekološki najprihvatljiva. Evo što trebate znati kada se radi o tome jesu li prava ili umjetna stabla bolja za okoliš.
Argument za prava stabla
Iako biste se mogli brinuti da sječa desetaka miliona stabala svake godine predstavlja ekološku noćnu moru, pravo božićno stablo može biti održivije od umjetnog, kaže Bill Ulfelder, izvršni direktor Nature Conservancy u New Yorku.
"Ne bi trebalo biti kajanja, krivice, poput: 'O moj Bože, to je posječeno stablo.' Apsolutno je suprotno", kaže Ulfelder, koji ima diplomu magistra šumarstva.
“Drveće je obnovljivi resurs. Kada se režu, žanju se na način na koji se ponovno sade, tako da je to sjajan obnovljivi resurs koji pruža mnoge koristi za okoliš, očuvanje i prirodu.”
Kao prvo, živa stabla apsorbuju ugljični dioksid — glavni uzročnik globalnog zagrijavanja — iz zraka i oslobađaju kisik. Može proći najmanje sedam godina da božićno drvce naraste do tipične visine između šest i sedam stopa, prema Nacionalnom udruženju božićnih drvaca (NCTA), trgovačkoj grupi koja dijelom predstavlja uzgajivače i prodavače pravih drvaca. Iako se procjene mogu značajno razlikovati, jedno istraživanje sugeriše da uzgoj božićnih drvca može odvojiti gotovo tonu ugljičnog dioksida po hektaru, prema Institutu Sightline. Šta će se dogoditi s tim ugljikom zavisi od toga kako se sa tim drvećem postupa nakon što se posječe i odbaci.
Čak jednoj od šest vrsta drveća u SAD-u prijeti izumiranje
Kako ovo drveće raste, ne samo da osigurava čisti zrak, već može poslužiti i kao stanište divljih životinja, pomoći poboljšati kvalitetu vode i usporiti eroziju te očuvati zelene površine. Božićna drvca često se uzgajaju na padinama koje ne bi bile prikladne za uzgoj drugih vrsta usjeva. A za svako ubrano drvo sljedećeg se proljeća sadi jedna do tri sadnice, navodi NCTA.
Štaviše, prava stabla mogu se prenamijeniti na načine koji nastavljaju koristiti okolišu čak i nakon što više ne žive. Gradovi kao što su New York i D.C. imaju lokalne programe koji prikupljaju mrtva božićna drvca i pretvaraju ih u malč. Drveće se također može koristiti za sprječavanje erozije dina ili potopljeno u ribnjake i jezera za stvaranje prirodnih staništa za slatkovodne divlje životinje, kaže Ulfelder.
"Ima života za (prava) božićna drvca nakon Božića", kaže on.
Uređivanje gena moglo bi oživjeti gotovo izgubljeno stablo. Nisu svi na brodu.
Ali Ulfelder i drugi stručnjaci priznaju da postoji ekološki trošak uzgoja i distribucije pravih stabala. Uzgoj drveća zahtijeva vodu i, u mnogim slučajevima, gnojiva i pesticide. Povrh toga, sječa stabala i njihova otprema sa farmi do trgovina ili parcela može proizvesti emisije.
Ipak, prava stabla mogu biti preferirani izbor u odnosu na umjetna kad je u pitanju ukupna održivost, koja također uzima u obzir ekonomske i društvene efekte, kaže Bert Cregg, profesor hortikulture i šumarstva na Državnom sveučilištu Michigan.
"Mislim da su tu prava stabla glavom i ramenima iznad" umjetnih stabala, kaže Cregg.
U Sjedinjenim Američkim Državama postoji gotovo 15.000 farmi božićnih drvaca, od kojih je velika većina u porodičnom vlasništvu, a industrija osigurava puno radno vrijeme ili honorarno zaposlenje za više od 100.000 ljudi, prema NCTA-i.
"Kao i svaka druga poljoprivreda, hoćete li podržati lokalne poljoprivrednike ili ćete podržati velikog proizvođača negdje drugdje?" kaže Cregg, prenosi Washington Post.