projekat

U Orašju će biti izgrađeno reciklažno dvorište

Autor: Energetika.ba
Foto: Fena
Zajednički upravljački Tim za implementaciju prekograničnog projekta Ulcinja, Vinkovaca i Orašja za unaprjeđenje infrastrukture upravljanja otpadom, održao je svoj prvi sastanak u Ulcinju, a na kojem se razgovaralo o detaljnom planu aktivnosti za prvi šestomjesečni period trajanja projekta.

Također, razgovarali su i o provedbi projekta, upravljanjem i finansijskim upravljanjem, te prvim start-up aktivnostima, priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Grada Orašja.

Ugovor o subvencioniranju zaključen je dana 15. jula između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Republike Hrvatske kao Upravljačkog tijela na Interreg VI - IPA Programu prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora i Grada Orašja.

Cijeli projekt trajat će 30 mjeseci, vrijednost je 1,5 miliona eura, 85 posto sufinansiran je iz fondove EU-a, a ostalih 15 posto finansiraju gradovi.

Nositelj je Grad Orašje, dok su Grad Vinkovci i Općina Ulcinj partneri u projektu, prenosi Fena.

U Vinkovcima će, kroz projekt, biti postavljena 43 podzemna spremnika za otpad na 14 lokacija, a Ulcinj će dobiti kombinirani bager za održavanje njegovog odlagališta.

U Orašju će biti izgrađeno i spremljeno reciklažno dvorište, te četiri polupodzemna kontejnerska spremnika za otpad.

Puni naziv projekta je "Improving waste management infrastructure and mainstreaming 10 Rs of circular economy for sustainable development of Ulcinj, Vinkovci and Orašje".

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba