Brazil odustaje od gradnje mega-brana i okreće se vjetru i Suncu

Brazil odustaje od gradnje mega-brana i okreće se vjetru i Suncu

Vlada Brazila saopćila je u januaru kako će prestati graditi velike hidroelektrane u Amazoni. Naime,nakon dugogodišnjih kritika i protesta izvršni

Vlada Brazila saopćila je u januaru kako će prestati graditi velike hidroelektrane u Amazoni.

Naime,nakon dugogodišnjih kritika i protesta izvršni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Paulo Pedrosa izjavio je kako vlada nema predrasuda protiv velikih hidroelektrana, nego troškovi i rizici su trenutno veći od koristi.

Tako su već godinama mega-brane u Amazoniji privukli proteste autohtonog stanovništva, energetskih i ekonomskih stručnjaka, društvenih i ekoloških organizacija te građana u Brazilu i na globalnoj razini, tvrdi InterAmerican Clean Energy Institute.

Pogotovo prosvjedi protiv mega-brana Belo Monte i São Luiz do Tapajós koji su na kraju prisilili brazilsku vladu da se okrene iskorištavanju vjetra i Sunca te ulaganjima u energetsku učinkovitost.

Uz to, pada troškova vjetroelektrana i sunčanih elektrana i napretka u integraciji obnovljivih izvora energije učinit će da energetska tranzicija Brazila od mega-brana prema drugim izvorima energije bude sve privlačnija.

Tako su solarni projekti dominirali aukcijama u decembru u Brazilu., a zemlja ionako već dominira tržištem vjetra u Latinskoj Americi.

U konačnici, ovom najavom očekuje se da će nacionalni energetski miks nastaviti mijenjati integrirajući više vjetra i energije Sunca, male hidroelektrane, biomasu i decentraliziranu proizvodnju, objavio Renewable Energy World.

Energetika.ba