CCI u Goraždu organizirao uličnu akciju ‘Ekovizija’

CCI u Goraždu organizirao uličnu akciju ‘Ekovizija’

Centri civilnih inicijativa (CCI) u okviru kampanje „Ekovizija“ danas su u Goraždu organizirali promociju „Eko manifesta“, informativno-edukativnog le

Centri civilnih inicijativa (CCI) u okviru kampanje „Ekovizija“ danas su u Goraždu organizirali promociju „Eko manifesta“, informativno-edukativnog letka o važnosti podizanja svijesti i aktivnijeg učešća građana u unaprjeđenju zaštite okoliša i energetske efikasnosti u Federaciji BiH.

Profesor „Eko“ i lokalni volonteri građanima Goražda u ulici Zaima Imamovića dijelili su afišu koja sadrži sedam mjera za unapređenje zaštite okoliša i energetske efikasnosti u Federaciji BiH.

-Namjera nam je bila da informišemo građane Goražda, jer višom razinom edukacije, aktivnijim učešćem u svim okolišnim procesima, kao i mijenjanjem loših navika, možemo značajno promijeniti trenutno lošu okolišnu sliku zemlje i tako omogućiti nastavak života za našu djecu i unuke – kazao je Dževad Glinac iz Centara civilnih inicijativa.

Kroz letak „Eko manifest“ mjerama se preporučuje: koristiti što manje fosilna goriva za grijanje, poboljšati energetsku efikasnost zgrada i domova, smanjiti količinu kućnog otpada odvajanjem otpada, ne bacati otpad u prirodu i ne paliti otpad, štedjeti pitku vodu i uspostaviti sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, zakonski zaštititi važne prirodne i kulturne vrijednosti i odgovornije upravljati prirodnim resursima.

Iz CCI-a napominju da će tokom novembra i decembra ulične akcije biti održane u deset gradova i općina širom Federacije BiH, kroz koje će biti podijeljeno oko 7.000 letaka.

Ovaj projekat sufinansira Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Energetika.ba / FENA