Cijena brent nafte pada, barel košta manje od 20 dolara

Cijena brent nafte pada, barel košta manje od 20 dolara

Cijena jednog barela brent sirove nafte pala je danas za oko pet posto u odnosu na ponedjeljak i poslijepodne iznosi oko 19 dolara. Riječ je o jedn

Cijena jednog barela brent sirove nafte pala je danas za oko pet posto u odnosu na ponedjeljak i poslijepodne iznosi oko 19 dolara.

Riječ je o jednoj od dvije najvažnije klase sirove nafte u svijetu. Druga je američki WTI koja je u posljednja 24 sata pala na nulu, a potom i otišla u cjenovni minus zbog prezasićenosti svjetskog tržišta i manjka potražnje.

Brent, nafta koja se uglavnom crpi iz Sjevernog mora izmežu Skandijavije i Velike Britanije, u ponedjeljak je koštala oko 26 dolara tako da je danas odlučila da “isprati” WTI i padne za šest bodova.

Uzrok ovakvog ponašanja cijena jeste lanac događaja kojeg je kreirao koronavirus. Povećane restrikcije koje uključuju manju mogućnost kretanja lokalno i globalno smanjio je potražnju crnog zlata.

Drastično smanjenje potrošnje kreiralo je situaciju u kojoj se u skladištima gomilaju velike količine nafte, a i tankeri ostaju neispražnjeni u svjetskim lukama. Procjenjuje se da oko 160 miliona barela “nema kud”.

Ipak, stručnjaci smatraju da će se stvari vratiti u prijašnje stanje, odnosno da će i WTI i Brent uskoro biti vraćeni na cijene iznad 20 dolara.

Energetika.ba