Cijena nafte na 85 dolara, trgovci fokusirani na opskrbu nakon američkih sankcija Iranu

Cijena nafte na 85 dolara, trgovci fokusirani na opskrbu nakon američkih sankcija Iranu

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 85 dolara budući da se trgovci pripremaju za tješnju opskrbu nakon stup

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 85 dolara budući da se trgovci pripremaju za tješnju opskrbu nakon stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru početkom sljedećeg mjeseca.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 37 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84,61 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u 2,25 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 75,33 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,05 dolara.

Tržišta je jučer katapultirao dogovor SAD-a, Kanade i Meksika o izmijenjenoj verziji sporazuma o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA), koji se nadovezao na očekivanje tješnje opskrbe zbog uvođenja američkih sankcija iranskom naftnom sektoru početkom studenog.

Američke sankcije poduprle su i danas cijene nafte nadomak razine od 85 dolara. Opskrba iz Irana dosegnula je ove godine najvišu razinu u svibnju, kada je pokrivala gotovo tri posto globalne dnevne potrošnje od 100 milijuna barela dnevno.

Istraživanje Reutersa o proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pokazalo je da je iranska proizvodnja u rujnu pala za 100.000 barela dnevno, dok je proizvodnja na razini kartela porasla za 90.000 barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec.

“Cijene nafte i dalje rastu, podupire ih približavanje embarga na iransku naftu i prateća zabrinutost za opskrbu”, rekao je Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer.

U izvješću “Global Economics” analitičari britanske banke HSBC upozoravaju na “sve veći rizik da bi cijena sirove nafte mogla dotaknuti 100 dolara za barel”.

Sankcije stupaju na snagu 4. studenog i mnogi analitičari vjeruju da će OPEC teško nadoknaditi pad izvoza iz Irana.

“Čini se da se svi slažu da se očekivani daljnji pad iranskog izvoza jednostavno ne može nadoknaditi odnosno da ga proizvođači zapravo nisu spremni nadoknaditi”, ističu iz savjetodavne tvrtke JBC Energy.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 81,49 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba