Cijena nafte na svjetskom tržištu će na kraju ove sedmice biti niža nego na početku sedmice

Cijena nafte na svjetskom tržištu će na kraju ove sedmice biti niža nego na početku sedmice

Nakon rasta na početku sedmice, cijene nafte su doživjele pad i joše jednu sedmicu će završiti jeftinije nego na početku. Razlog je stanje zaliha u SA

Nakon rasta na početku sedmice, cijene nafte su doživjele pad i joše jednu sedmicu će završiti jeftinije nego na početku. Razlog je stanje zaliha u SAD-u i rastuće sumnje u brzinu oporavka kineske ekonomije, prenosi Klix.ba.

Prema Quantum Market Intelligenc, sedmični pad cijene bi trebao iznositi oko 5 posto.

“Izgledi potražnje za sirovom naftom trebaju jasan znak da će ponovno otvaranje Kine biti glatko i da se zamah američkog ekonomskog rasta neće brzo pogoršati”, rekao je viši analitičar Oande Ed Moya.

Tako jasan znak o ponovnom otvaranju Kine tek treba doći, dok najnoviji ekonomski podaci iz SAD-a ne daju previše optimizma: prema posljednjem očitavanju indeksa menadžera nabave Instituta za upravljanje opskrbom, američka proizvodnja je u recesiji.

Centralne banke pridonijele su ekonomskim prilikama koje vode ka sniženju cijena.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD-u rastu već četiri sedmice zaredom, pri čemu su dva porasta prilično značajna, što je postavilo gornju granicu cijena. To se poklopilo sa porastom sumnjom u brzinu oporavka Kine.

“Velike američke zalihe ove sedmice utjecale su na tržište, dok još uvijek nije jasno koliko snažan oporavak potražnje možemo vidjeti u Kini”, rekao je Warren Patterson, voditelj robne strategije u nizozemskoj banci, prenosi Oilprice.com.

Cijena američkog WTI indeksa je 75.98 dolara po barelu, a Brent nafte je 82.25 dolara po barelu. U ponedjeljka je cijena WTI bila oko 80 dolara po barelu.

 

Energetika.ba