Cijene gasa u Evropi katapultirane na preko 1.700 dolara

Cijene gasa u Evropi katapultirane na preko 1.700 dolara

Cijene gasa u Evropi skočile su danas za oko 10 procenata nadmašivši 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka oktobra, javlja agen

Cijene gasa u Evropi skočile su danas za oko 10 procenata nadmašivši 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od početka oktobra, javlja agencija Tass.

Prema podacima ICE berze u Londonu, cijena januarskih fjučersa gasa na holandskom TTF čvorištu uzletjela je na 1.705 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 145,9 evra po MWh.

Istovremeno, Raša tudej prenosi da je popunjenost kapaciteta skladišta prirodnog gasa u Njemačkoj pala ispod 60 odsto prvi put poslije nekoliko godina, pozivajući se na izjavu Sebastijana Bleškea, izvršnog direktor njemačkog udruženja operatera podzemnih skladišta gasa, INES.

Bleške je, kako se navodi, rekao za list Handelsblat da je popunjenost kapaciteta trenutno oko 59 odsto, što je “istorijski nizak nivo” u odnosu na prethodne godine.

“Pošto prava zima tek dolazi, sa relativno malim rezervama svakako treba postupati obazrivo”, naveo je Bleške, upozorivši da “ako bi se gas iz skladišta povlačio isto kao sada, stopa popunjenosti u februaru postati veoma niska”.

Prema Handelsblatu, njemačko nacionalno čvorište za trgovinu gasom raspisalo je poseban tender za kupovinu prirodnog gasa kako bi se spriječila isključenja struje u februaru.

Prema riječima Bleškea, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu, kupovina gasa će biti “definitivno izazov”.

Njemačka ima najveći kapacitet za skladištenje prirodnog gasa u EU.

Evropska komisija je u srijedu predložila uspostavljanje mehanizma na dobrovoljnoj bazi, po kojem bi zemlje EU mogle zajednički da obavljaju kupovine prirodnog gasa za punjenje podzemnih skladišta.

Evropske cijene energenata nastavile su vrtoglavi rast nakon što je Njemačka saopštila da ne očekuje da će u prvoj polovini iduće godine sertifikovati ruski gasovod Sjeverni tok 2, koji bi mogao da obezbijedi dodatne isporuke prirodnog gasa kontinentu.

Energetika.ba