Cijene nafte kliznula ispod 65 dolara pod pritiskom očekivanja veće američke proizvodnje

Cijene nafte kliznula ispod 65 dolara pod pritiskom očekivanja veće američke proizvodnje

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara pod pritiskom očekivanja ubrzanja rasta američke proizvodnje u ovoj

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara pod pritiskom očekivanja ubrzanja rasta američke proizvodnje u ovoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,63 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 61,53 dolara.

Naftna je tržišta danas pritisnula procjena američke vlade da će proizvodnja iz škriljaca u aprilu dosegnuti novu rekordnu razinu. Proizvodnja nafte iz najvećih formacija škriljaca trebala bi tako porasti za 131 hiljadu barela dnevno u odnosu na mart, na rekordnih 6,95 miliona barela dnevno.

Očekivano povećanje nadmašilo bi ono iz marta, napominju u vladi, kada je proizvodnja porasla za 105 hiljada barela dnevno.

U takvom je okruženju razlika između cijena za isporuke nafte u idućem mjesecu i onih s duljim rokovima isporuke smanjila se u protekle dvije sedmice, signalizirajući prigušeni optimizam trgovaca i ulagača u vezi ravnoteže globalne ponude i potražnje u ovoj godini.

“Cijene u terminskim ugovorima za naftu i dalje tapkaju u mjestu, ne pokazuju izrazit trend ni u jednom smjeru”, konstatira analitičar Petromatrixa Olivier Jakob.

“Zamah je slab, čeka se sedmična statistika kako bi se generirale kakve-takve oscilacije”, dodao je.

Očekuje se da će današnje izvješće Američkog instituta za naftu (API) ponovo pokazati rast zaliha sirove nafte u SAD-u.

U Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) očekuju da će američka proizvodnja u drugoj polovini godine premašiti 11 miliona barela dnevno, te će SAD istisnuti Rusiju s pozicije vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Značajniji pad cijena priječe pak nastojanja vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da ograničenom opskrbom spuste globalne zalihe na petogodišnji prosjek. Njihov dogovor predviđa ograničenje opskrbe za 1,8 miliona barela dnevno počevši od početka prošle do kraja ove godine.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 62,53 dolara, što znači da je porasla 58 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba