Cijene nafte na jednomjesečnom maksimumu

Cijene nafte na jednomjesečnom maksimumu

Cijene nafte su skočile danas za više od tri posto na jednomjesečni maksimum, usljed signala o porastu tražnje u Kini u kojoj su rafinerije intenz

Cijene nafte su skočile danas za više od tri posto na jednomjesečni maksimum, usljed signala o porastu tražnje u Kini u kojoj su rafinerije intenzivirale preradu, završavajući nedjelju s optimističnim vijestima za ponuđače.

Sjevernomorska nafta “brent” porasla je za 1,21 cent, ili 3,9 procenata, na 32,34 dolara za barel na trgovanju do 7.07 po srednjoeropskom vremenu, nakon što je prethodno dotakla novi nivo od 32,44 dolara, najviši od 14. aprila, prenosi Rojters.

Cijena “brenta” je u četvrtak ojačala za skoro sedam procenata, tako da je na putu da na nedjeljnom nivou zabilježi dobitak od tri posto, nastavljajući uspon iz prethodne dvije nedjelje.

Američka “laka” nafta WTI je porasla za 92 centa, ili 3,3 posto, na 28,48 dolara po barelu, a tokom trgovanja je u jednom trenutku dostigla nivo od 28,54 dolara, najviši od početka aprila.

WTI nafta je u četvrtak registrovala skok od devet odsto i takođe se kreće ka tome da zaključi tronedjeljni uspon s dobitkom od oko 15 posto.

Britanska banka Barkliz je podigla prognozu kretanja cijena za “brent” i WTI, procjenjujući da će one porasti za pet-šest dolara po barelu ove godine i za čak 16 dolara po barelu 2021. godine.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da očekuje da će svjetske zalihe sirove nafte pasti za oko 5,5 miliona barela dnevno (bpd) u drugoj polovini ove godine.

Što se tiče ponude, Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, neformalna alijansa popularno nazvana OPEC+, već su se dogovorili da smanje proizvodnju za rekordnih gotovo 10 miliona barela dnevno, prije nego što je Saudijska Arabija ove nedjelje najavila dodatno smanjenje pumpanja u junu, obećavši da će srezati isporuke za gotovo pet miliona barela dnevno.

Saudi Aramko, najveći svjetski izvoznik nafte, smanjio je planirane količine junskih isporuka za najmanje tri kupca u Aziji za čak 30 procenata, navodi Rojters pozivajući se na izjave tri izvora upoznata s dešavanjem.

Energetika.ba