Cijene nafte najviše u protekle dvije godine

Cijene nafte najviše u protekle dvije godine

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle na najviše iznose u protekle dvije godine nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken izj

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle na najviše iznose u protekle dvije godine nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da ako SAD i postignu sporazum sa Iranom, više stotina sankcija će ostati na snazi protiv Teherana.

Analitičari navode da bi to značilo da dodatne isporuke nafte iz Irana neće uskoro biti na tržištu.

U Londonu je cijena sirove nafte brent iz Sjevernog mora porasla za 73 centa i sada je 72,22 dolara po barelu, što je najviše od maja 2019. godine,

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 82 centa i iznosi 70,05 dolara po barelu što je najviše od oktobra 2018. godine.

“Očekivao bih da, i u slučaju povratka u sporazum, više stotina sankcija ostane na snazi, uključujući mjere koje je uvela administracija Donalda Trampa. Ukoliko Teheran ne bude poštovao sporazum, sankcije će ostati na snazi dok se ne promijeni ponašanje Irana”, istakao je Blinken.

Indirektni razgovori u Beču između Irana i SAD a koji se vode posredstvom evropskih diplomata u zastoju su oko spora koje sankcije treba ukinuti.

Energetika.ba