Cijene nafte porasle povećavajući ovosedmični dobitak na više od 10 posto

Cijene nafte porasle povećavajući ovosedmični dobitak na više od 10 posto

Cijene nafte porasle su u četvrtak, povećavajući ovosedmični dobitak na više od 10 posto zbog sve veće nade da će se najveći svjetski proizvođači

Cijene nafte porasle su u četvrtak, povećavajući ovosedmični dobitak na više od 10 posto zbog sve veće nade da će se najveći svjetski proizvođači suzdržati u planiranom povećanju opskrbe dok povećanje broja slučajeva COVID-19 smanjuje potražnju za gorivom.

Terminski ugovori CLc1 na naftu U.S. West Texas Intermediate (WTI) porasli su za 17 centi ili 0,4 posto, na 41,62 dolara za barel, dok su terminski ugovori LCOc1 za naftu Brent porasli za sedam centi ili gotovo 0,2 posto, na 43,87 dolara za barel.

Alžirski ministar energetike rekao je u srijedu da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija mogli produžiti trenutno smanjenje na 7,7 miliona barela dnevno do 2021. ili ga po potrebi dodatno smanjiti.

Analitičari su rekli da su sve slabiji izgledi pojačali pritisak na OPEC + da odloži povećanje opskrbe od dva miliona barela dnevno planirano za januar, javlja Reuters.

( FENA)