Cijene nafte porasle za četiri posto

Cijene nafte porasle za četiri posto

Cijene nafte porasle su danas za oko četiri posto, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) podigla prognozu o tražnji za 2020. godinu, a

Cijene nafte porasle su danas za oko četiri posto, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) podigla prognozu o tražnji za 2020. godinu, a podršku cijenama je pružilo i rekordno smanjenje ponude.

Svjernomorska nafta “brent” ojačala je za 1,62 dolara ili za 4,08 odsto, na 41,34 dolara po barelu na trgovanju u 13,47 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je skočila za 1,67 dolara, odnosno za 4,5 procenata, na 38,79 dolara za barel, izvještava Rojters.

IEA je u svom mjesečnom izvještaju, objavljenom ranije danas, procijenila da će tražnaja za naftom iznositi u 2020. godini 91,7 miliona barela dnevno (bpd), što je za 500.000 barela više u odosu na njenu majsku prognozu.

Ova međunarodna organizacija je međutim navela da pad putničkog avio-saobraćanja zbog pandemije COVID-19 znači da se globalna tražnja za “crnim zlatom” neće vratiti prije 2022. godine na nivo na kojem je bila prije izbijanja virusa korona.

Isporuke nafte u maju su pale za gotovo 12 miliona barela dnevno, napominje se u izvještaju IEA, i dodaje da je pri tome Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, neformala grupa poznata kao OPEC +, srezala proizvodnju za 9,4 miliona barela prošlog mjeseca.

To znači da je OPEC + realizovao 89 procenata dogovorenog smanjenja pumpanja u maju, precizirala je IEA. Sporazum OPEC + o rezanju proizvodnje produžen je i na jul.

Uprkos daljem izglednom smanjenju isporuka, strah od potencijalnog drugog talasa zatvaranja privrede zbog porasta stope infekcija COVID-19 nastavlja da vrši pritisak na tržište, navodi Rojters.

Energetika.ba