Cijene nafte stabilne uprkos porastu slučajeva korone

Cijene nafte stabilne uprkos porastu slučajeva korone

Cijene nafte su danas ostale stabilne, podržane smanjenjem isporuka velikih proizvođača, mada su trgovci oprezni zbog naglog rasta broja zaraženih

Cijene nafte su danas ostale stabilne, podržane smanjenjem isporuka velikih proizvođača, mada su trgovci oprezni zbog naglog rasta broja zaraženih virusom korona širom svijeta koji bi mogao da sputa oporavak tražnje za gorivom.

Sjevernomorska nafta “brent” zabilježila je povećanje od 10 centi ili 0,2 odsto, na 42,29 dolara za barel na trgovanju u 8.26 po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta za isporuku u avgustu ojačala za četiri centa ili 0,1 procenat, na 39,87 dolara za barel, izvještava Rojters.

Južna Koreja je danas prvi put objavila da se nalazi usred “drugog talasa” virusa korona. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je u nedjelju o rekordnom porastu broja slučajeva zaraze na globalnom nivou, pri čemu se najveći porast bilježi u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Jačanju cijena nafte u proteklom periodu doprinio je globalni oporavak tražnje za gorivom jer države širom svijeta ublažavaju vanredne mjere uvedene s ciljem obuzdavaja virusa i obnavljaju ekonomsku aktivnost.

Cijene oba tipa nafte porasle su za oko devet posto prošle nedjelje.

Međutim, trgovci i analitičari kažu da je efekat višenedjeljnog oporavka cijena počeo da splašnjava zbog malih rafinerijskih marži i povećanja zaliha.

U Kanadi i SAD broj aktivnih pogona za proizvodnju nafte i prirodnog gasa spustio se na rekordno nizak nivo prošle nedjelje, iako bi porast cijena da motiviše proizvođače da ponovo počnu sa bušenjem.

Grupa OPEC+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, uključujući Rusiju, tek treba da odluči da li će u avgustu, četvrti mjesec zaredom, produžiti sporazum o rekordnom smanjenju isporuka od 9,7 miliona barela dnevno.

Energetika.ba/Tanjug