Deponije iznad Tuzle ugrožavaju građane: Od mirisa uginulih životinja i otpada ne možemo disati

Deponije iznad Tuzle ugrožavaju građane: Od mirisa uginulih životinja i otpada ne možemo disati

Mještani tuzlanskih prigradskih naselja Ravna Trešnja i Smajići suočavaju se s ozbiljnim ekološkim problemom koji im stvaraju "divlje" deponije smeća.

Mještani tuzlanskih prigradskih naselja Ravna Trešnja i Smajići suočavaju se s ozbiljnim ekološkim problemom koji im stvaraju “divlje” deponije smeća. Od nesnosnog smrada, kako ističu, danas ne mogu živjeti, a upozoravaju i da im je zdravlje ozbiljno ugroženo.
Građevinski i animalni otpad, ostaci uginulih životinja, šporeti, frižideri, kese, flaše, prozori, ali i komadi namještaja i starih automobila nalaze se na deponiji u prigradskom naselju Ravna Trešnja.

Izuzetno neugodan miris širi se na stotine metara od ove deponije zbog čega mještani nisu u prilici normalno hodati cestom, posebno u ljetnom periodu.

Otpad iz mesnica mamac za pse lutalice

Prve kuće su od divlje deponije udaljene svega 100 metara, a problem predstavljaju i psi lutalice koji dolaze do odlagališta. Tamo ih mame velike količine otpada koji odlažu nesavjesni vlasnici mesnica, tvrde stanovnici Ravne Trešnje.

“Ovdje se dovozi apsolutno sav mogući otpad, a često građani zapale i vatru, zbog čega vatrogasci često moraju intervenisati. Putem je faktički nemoguće proći zbog neugodnog mirisa pa do kuće moram trčati 100-200 metara”, ogorčeno nam kaže mještanin Zoran Golubović.

Nadležni su prije nekoliko godina postavili zaštitnu ogradu koju su potom uklonili sakupljači sekundarnih sirovina. Upravo s njima mještani veoma često dolaze u sukobe.

“Najviše otpada se dovozi u kasnim večernjim satima kada niko od mještana ne prolazi ovuda, međutim ukoliko ih sretnemo te kažemo da to ne čine, suprotstavljaju nam se i onda dolazi do sukoba”, priča nam Goran Golubović.

Mještani su veoma zabrinuti za svoje, a posebno zdravlje djece koja u vrijeme školske godine po nekoliko puta dnevno prolaze pored ove deponije.

“Do autobuske stanice moraju ići pješice, a postoji mogućnost i da ih napadnu psi lutalice koji se pojavljuju na ovoj deponiji zbog otpada koji dovoze neodgovorni vlasnici mesnica. Kada ih vidimo, njihova verbalna reakcija je da ovo nije naše zemljište i da mogu raditi šta žele”, ističe Golubović.

Zabrinuti za zdravlje

Tik uz Ravnu Trešnju nalazi se i naselje Smajići čiji mještani također imaju probleme zbog divlje deponije koja je površinski manja nego ona u Ravnoj Trešnji, ali također zadaje velike glavobolje.

“Mi više ne znamo šta da radimo, obraćali smo se nadležnima, ali pomoć još uvijek nismo dobili. Put nam je uređen, ali problem je deponija zbog koje ne možemo živjeti, zabrinuti smo za zdravlje, posebno u ovom periodu kada su temperature izuzetno visoke. Bezobrazluk i nemar građana idu do te mjere da ovdje dovoze i uginule krave. Ovo je izvor zaraznih bolesti”, navodi mještanin Stjepo Josipović.

Na području ova dva prigradska naselja uredno se vrši odvoz smeća, a instalirane su i posude za odlaganje komunalnog otpada, međutim, svijest kod neodgovornih građana još uvijek nije proradila, poručuju iz Javnog komunalnog preduzeća Komunalac Tuzla.

“Mi nemamo nalog za čišćenje deponije na Ravnoj Trešnji, jer je riječ o rudničkom području. U mjestu Smajići imamo redovnu aktivnost, a prije mjesec smo pokupili sav otpad i pozvali građane da ga tu ne odlažu”, rekao je za Klix.ba direktor preduzeća Komunalac Admir Bećirović.

Iako ovo preduzeće dva puta godišnje organizira akcije besplatnog odvoza krupnog i kabastog otpada, Bećirović ističe da opet postoje oni čiji neodgovorni postupci dovode do stvaranja divlje deponije.

Akcija besplatnog odvoza krupnog i kabastog otpada traje već četiri godine, iduća će biti organizirana najesen, a građani otpad mogu ostaviti na mjestima gdje se vrši redovan odvoz smeća.

Energetika.ba / klix