EU za zabranu eksploatacije nafte na Arktiku

EU za zabranu eksploatacije nafte na Arktiku

Evropska unija će zahtjevati zabranu eksploatacije novih nalazišta nafte, uglja i gasa na Arktiku kako bi zaštitila to područje koje je ozbiljno ugrož

Evropska unija će zahtjevati zabranu eksploatacije novih nalazišta nafte, uglja i gasa na Arktiku kako bi zaštitila to područje koje je ozbiljno ugroženo klimatskim promjenama, sudeći prema danas objavljenom prijedlogu nove strategije EU o Arktiku.

“EU se zalaže za to da nafta, ugalj i gas ostanu u zemlji, uključujući i u arktičkim regionima”, navodi se u prijedlogu Evropske komisije, u kojem se takođe priznaje i da sam blok i dalje uvozi naftu i gas koji se vadi u tom regionu, prenosi Rojters.

“U tom cilju, Komisija će sarađivati sa partnerima u skladu sa multilateralnom zakonskom obavezom kako ne bi dozvolila dalju eksploataciju rezervi ugljovodonika na Arktiku ili susjednim regijama, niti kupovinu takvih ugljovodonika ako bi se oni proizvodili”, dodaje se u prijedlogu.

Arktik je jedno od područja koje je najteže pogođeno klimatskim promjenama. Zagrijeva se tri puta brže od planete u cijelini, što za posljedicu ima otapanje leda koji prekriva kopno i more, porast nivoa mora i otapanje vječitog leda.

Energetika.ba