Evropljani su zahvaljujući solarnim elektranama ovog ljeta uštedili 29 milijardi eura

Evropljani su zahvaljujući solarnim elektranama ovog ljeta uštedili 29 milijardi eura

Evropljani su zahvaljujući proizvodnji struje iz sunčeve energije ovog ljeta uštedili 29 milijardi eura. U Evropskoj uniji su od maja do augusta ove g

Evropljani su zahvaljujući proizvodnji struje iz sunčeve energije ovog ljeta uštedili 29 milijardi eura. U Evropskoj uniji su od maja do augusta ove godine oboreni rekordi u proizvodnji struje iz sunčeve energije.

Solarne elektrane su u navedenom periodu proizvele 28 posto više struje u odnosu na isti period prošle godine. Udio struje proizvedene u solarnim elektranama u odnosu na ukupnu proizvodnju bio je rekordnih 12 posto.

Procjena Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) jeste da bi EU za 29 milijardi eura trebala kupiti plin da nije bilo solarnih elektrana, i to uglavnom ruski plin. U 18 od 27 država Unije ostvareni su rekordi u proizvodnji struje u solarnim elektranama. Desetina električne energije u deset država se proizvodi u solarnim elektranama. Nizozemska je prva, a Njemačka je druga po ovom pitanju.

U međuvremenu se nastavlja poskupljenje plina u Uniji zbog agresije Rusije na Ukrajinu. S obzirom na to, EU razmatra da 45 posto struje do 2030. proizvodi iz obnovljivih izvora energije. Do tada bi upravo sunčeva energija trebala biti okosnica u toj proizvodnji.

Međutim, još se nije uspjelo u tome da solarne elektrane u potpunosti budu pouzdane za proizvodnju struje te se za njih smatra da imaju nisku učinkovitost.

Energetika.ba