Energetika.ba
Protest protiv industrije

Aktivisti kajacima blokirali LNG tanker u Omišlju

Autor: Energetika.ba
Aktivisti kajacima blokirali LNG tanker u Omišlju
Foto: Fossil Free Adriatic

Međunrodna grupa aktivistkinja i aktivista danas u 4 sata ujutro isplovila je kajacima pred tanker koji uvozi ukapljeni zemni plin (LNG) i satima je sprječavala njegovo privezivanje za LNG terminal u Omišlju.

"Aktiviste na kajacima dočekali su zaštitarski i policijski brodovi, nakon čega su na vrlo opasan i nasilan način priveli nekoliko aktivista, od kojih je nekoliko njih zbog zadobivenih ozljeda i hospitalizirano", piše u saopćenju kojeg je objavila međunarodna grupa aktivista Fossil Free Adriatic.

Aktivisti kažu da su blokiranjem dolaska tankera protestvovali protiv fosilne industrije te nastavka ulaganja u ukapljeni plin odnosno dvostruko povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku.

S morske i kopnene strane podignuti su transparenti s natpisima "Krk ljudima, a ne fosilnoj industriji!", "Plinovod u klimatski pakao" i "Jedini fosil za spaljivanje je kapitalizam". Željeli su poručiti da takvim ulaganjima nije mjesto u 2024. "kad se već odavno trebalo odustati od investicija u fosilna goriva kako bi se spriječio najgori scenarij pogoršanja klimatskih promjena".

U saopćenju navode da su zahtjevi stanovništva Krka ignorirani nakon velikih protest u Rijeci i Omišlju 2018., kad se lokalna zajednica usprotivila izgradnji LNG terminala i posljedicama koje će ostaviti na ljude i okoliš.