Energetika.ba
Gas

Alumina: Izgradnja stanice za gorivo budućnosti, komprimovani gas, u završnoj fazi

Autor: Energetika.ba
Alumina: Izgradnja stanice za gorivo budućnosti, komprimovani gas, u završnoj fazi

Veoma uspješnu, prošlu poslovnu godinu, zvornička "Alumina" krunisala je izgradnjom Stanice za prirodni komprimovani gas. Iz Zvornika bi uskoro trebalo da počne i distribucija ovog gasa, koji se smatra najčistijim gorivom - energetskim gorivom budućnosti koje se u razvijenom svijetu sve više koristi.

Zvornička "Alumina" naručila je 12 cisterni za transport komprimovanog gasa, nakon čega će krenuti u njegovu distribuciju sa svoje stanice koja se nalazi u krugu fabrike, a čija je izgradnja u završnoj fazi.

Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" ističe da će ovo preduzeće već u prvoj fazi za distribuciju imati minimalno dva miliona kubika komprimovanog gasa.

"Svi oni koji su zainteresovani, u prvom redu Rafinerija nafte Brod i Rafinerija ulja Modriča i svi oni koji imaju potrebe za gasom, moći će ga ovdje dobijati", naglašava Motika.

Prirodni komprimovani gas ima najmanji koeficijent emisije ugljen-dioksida po jedinici oslobođene energije, a kompanija posjeduje i dva uređaja za dekompresiju koja su spremni pozajmiti najvećim kupcima koji već imaju priključak.

Ovo energetsko gorivo ima višenamjensku upotrebu i najbolji je način za rješenje zagađenja u velikim postrojenjima.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić ističe da je resorno ministarstvo Konvencijom o klimatskim promjenama preuzelo obavezu da smanji efekte staklene bašte, koji bi korištenjem ovog energenta bili svedeni na minimum.

Da se radi o gorivu budućnosti svjedoči i podatak da je Evropska unija za izgradnju punionice za ovo gorivo izdvojila više od 150 miliona eura.

Energetika.ba / RTRS