Energetika.ba
preliminarni podaci

Američki izvoz LNG-a skočio u maju

Autor: Energetika.ba
Američki izvoz LNG-a skočio u maju
Foto: X

Američki izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) oporavio se u maju kada se LNG terminal Freeport, drugi najveći izvoznik u zemlji, vratio na punu proizvodnju i kako je više ohlađenog goriva teklo u Aziju, pokazali su preliminarni podaci LSEG-a.

SAD je najveći svjetski izvoznik LNG-a i ključni opskrbljivač Evrope od ruske invazije na Ukrajinu, ali je ukupni izvoz pao četiri uzastopna mjeseca ove godine, pokazali su podaci finansijske firme u ponedjeljak.

Razlog je u održavanju u nekim postrojenjima, kao i u Freeport LNG-u zbog mehaničkih problema koji su doveli do toga da su tri njegove procesne jedinice bile isključene gotovo dva mjeseca, što je pridonijelo padu do aprila.

Izvoz LNG-a iz SAD-a skočio je na 7,60 miliona metričkih tona (MT) u maju sa 6,19 miliona MT u aprilu i malo ispod 7,61 MT izvezenih u martu, pokazuju podaci LSEG-a. Protoci plina u sedam velikih američkih LNG izvoznih postrojenja porasli su na 12,9 milijardi kubičnih stopa dnevno (bcfd) u maju sa 11,9 bcfd u aprilu s povratkom fabrike Freeport LNG od 2,1 bcfd u Teksasu, pokazuju podaci LSEG-a.

Američki izvoznici prošlog su mjeseca iskoristili više spot cijene u Aziji poslavši tamo 3,15 MT, ili 41% ukupnog izvoza, u odnosu na 2,02 miliona tona, ili 32,6% u travnju. Većina plovila išla je dugom rutom pored južnoafričkog Rta dobre nade kako bi stigla na svoje odredište, pokazali su podaci praćenja brodova.

Spot cijene u Aziji prošlog su mjeseca porasle zbog velike potražnje jer je vruće vrijeme povećalo potrebu za proizvodnjom električne energije, a kupci su iskoristili niže cijene LNG-a u odnosu na isti period 2023., prenosi Reuters.

Evropa je ostala najveće izvozno tržište u maju s 3,18 MT, ili nešto manje od 42%, što je pad u odnosu na 3,25 miliona MT, ili 52,5% ukupne količine u aprilu, i 4,31 milijuna MT, oko 57%, u martu. Volumen je bio jedva ispred izvoza u Aziju, pokazuju podaci.

Izvoz LNG-a iz SAD-a u Latinsku Ameriku i na Karibe također je porastao na 940.000 tona, ili 12% ukupne prodaje, u odnosu na 850.000 tona u aprilu, pokazuju podaci praćenja brodova.