Energetika.ba
Gas

Amerika poziva EU: Krenite aktivnije protiv "Sjevernog toka 2"

Autor: Energetika.ba
Amerika poziva EU: Krenite aktivnije protiv "Sjevernog toka 2"

SAD su zatražile od EU da preduzme aktivne mjere protiv "Sjevernog toka 2", piše list „Handelsblat“, pozivajući se na činovnika iz Bijele kuće.

"Želimo da projekat bude zaustavljen. Došlo je vrijeme za akcije", rekao je za list saradnik američke administracije.

SAD nastavljaju da traže od partnera da preduzmu mjere za osiguranje sopstvene energetske bezbjednosti. Vašington je siguran da EU mora da osigura "neprekidne isporuke gasa preko Ukrajine".

Podsjetimo, projekat "Sjeverni tok 2" podrazumijeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od obala Rusije, po dnu Baltičkog mora, do Njemačke.

Protiv izgradnje gasovoda su Ukrajina, koja strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, SAD, koje aktivno promovišu svoj tečni prirodni gas u Evropskoj uniji, Poljska, Litvanija i Letonija.

Početkom januara šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič je izjavio da projekat "ubija Ukrajinu", jer smanjenje tranzita ruskog gasa preko Ukrajine navodno može da dovede do toga da Kijev izgubi ne samo prihode, nego i garancije zaštite od "ruske agresije".

Moskva i Berlin insistiraju na tome da je "Sjeverni tok 2" isključivo komercijalni projekat i da njegova izgradnja ne podrazumijeva prekid tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu.

Energetika.ba