Energetika.ba
korak bliže

Argentina će postati izvoznik LNG-ja

Autor: Energetika.ba
Argentina će postati izvoznik LNG-ja
Foto: Unsplash

Argentina bi mogla biti korak bliže početku izvoza LNG-a i unovčavanju svojih ogromnih resursa u nalazištu škriljevca Vaca Muerta. Firma za pomorsku LNG infrastrukturu Golar LNG potpisala 20-godišnji ugovor s Pan American Energy (PAE) za postavljanje plutajućeg ukapljenog prirodnog plina (FLNG) broda u Argentini.


“Projekt FLNG unovčit će argentinski plin, koristeći goleme resurse iz formacije škriljevca Vaca Muerta u bazenu Neuquina, drugog najvećeg izvora plina iz škriljevca na svijetu,” rekao je Golar LNG.

Očekuje se da će projekt pokrenuti izvoz LNG-a do 2027., čime će Argentina postati izvoznik LNG-a.

Vaca Muerta — što u prijevodu sa španskog znači 'mrtva krava' — ime je argentinskog perma, iako je njegova geološka svojstva prikladnije uspoređivati sa ugljikovodicima bogatom sedimentnom formacijom Eagle Ford u Teksasu.

Procjenjuje se da Vaca Muerta ima resurse koji se sastoje od 16 milijardi barela nafte i 308 triliona kubičnih stopa prirodnog plina. To čine Vaca Muertu drugim najvećim nalazištem plina iz škriljevca na svijetu.

Dogovor Golar LNG-a za FLNG u Argentini planiran je kao prva faza potencijalnog projekta s više brodova, rekla je tvrtka, dodajući da se "očekuje da će se pridružiti i drugi veliki proizvođači prirodnog plina u Argentini".

"Projekt će osigurati međunarodni izlaz za goleme i atraktivne rezerve prirodnog plina u Argentini, stvarajući veliku vrijednost za Argentinu", rekao je Karl Fredrik Staubo, glavni izvršni direktor Golar LNG-a.

Argentina navodno razmatra izvoz plina iz Vaca Muerta u Brazil preko plinovoda u Boliviji, potencijalno reverzibilom toka prema sjeveru i Brazilu. Energetske tvrtke iz tri južnoameričke zemlje započele su razgovore, ali napredak je spor i postoji mnogo problema koje treba prevladati kako bi se ostvarili takvi tokovi plina, rekli su Reutersu ranije ove godine ljudi iz industrije i analitičari.