Energetika.ba
Gas

Australija osigurava nove ugovore o plinu za energetska tržišta istočne obale

Autor: Energetika.ba
Australija osigurava nove ugovore o plinu za energetska tržišta istočne obale
Foto: Agencije

Australska vlada je u ponedjeljak saopćila da je postigla nove ugovore o opskrbi plinom za svoje energetsko tržište na istočnoj obali, ublažavajući
zabrinutost zbog dugoročnih nedostataka u snabdijevanju jer se zemlja brzo udaljava od ovisnosti o elektranama na ugalj.

Više od 260 petajoules (PJ) gasa biće isporučeno do 2033. godine u dvije nove obavezujuće obaveze s Exxon Mobil-om, otvara novu karticu Esso unit i Woodside, otvara novu karticu prema pravilima vladinog kodeksa za gas, rekao je ministar energetike Chris Bowen.

Australija je prošle godine produžila gornju granicu cijene prirodnog gasa od 12 A$ (8 USD) po gigadžulu najmanje do sredine 2025. godine, ali je ublažila pravilo za velike proizvođače ako se dogovore o obavezama domaćeg snabdijevanja za istok zemlje.

"Plin je od ključnog značaja za podršku jeftinijoj, obnovljivijoj mreži kako se stari ugalj izlazi, i za podršku australskoj proizvodnji", rekao je Bowen u izjavi.

Ugovori o snabdijevanju, dovoljni za napajanje plinskih elektrana na istočnoj obali za otprilike dvije i po godine, direktno će se napajati u stanice za koje je ranije utvrđeno da su izložene posebnom riziku od sezonskih nedostataka, rekao je Bowen. To će osigurati dovoljnu domaću ponudu za održavanje pritiska na smanjenje cijena, rekao je on.

Operator tržišta energije Australije u martu je rekao da se ta zemlja suočava s rizicima dugoročnih nedostataka u snabdijevanju i da mora zahtijevati dodatne obaveze kako bi proširila svoje domaće snabdijevanje gasom.

Iako Australija proizvodi više plina nego što joj je potrebno da zadovolji svoje domaće potrebe, većina isporuke je ugovorena za izvoz.

Laburistička vlada ima za cilj da se 82% električne energije snabdijeva iz obnovljivih izvora do 2030. godine i smatra plin kritičnim elementom u tranziciji na čistiju energiju.

Najnovije obaveze slijede sporazume postignute u novembru 2023. s Australia Pacific LNG i Senex Energy, pod kontrolom južnokorejske kompanije Posco International, otvaraju novu karticu, za isporuku do 300 PJ plina do 2030. APLNG je zajedničko ulaganje između ConocoPhillips, Origin Energy, i Sinopec.