Energetika.ba
met group

Azerbejdžan počinje isporuku plina Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
Azerbejdžan počinje isporuku plina Hrvatskoj
Foto: Ilustracija

Energetska kompanija MET Group sa sjedištem u Švicarskoj priopćila je u ponedjeljak da je 1. septembra da je započela isporuku prirodnog plina iz Azerbejdžana Hrvatskoj u sklopu saradnje s azerbejdžanskom državnom naftnom kompanijom SOCAR.

"Opskrba Hrvatske azerbajdžanskim plinom uoči zimske sezone, uz pomoć PPD-a i MET Grupe, dodatno učvršćuje poziciju Azerbejdžana kao pouzdanog energetskog partnera i opskrbljivača plinom za Evropu”, stoji u priopćenju energetskog diva SOCAR.

Događaj označava značajan korak u proširenju energetske saradnje između Azerbajdžana i Hrvatske, jačanju energetske sigurnosti kontinenta i predstavljanju predanosti SOCAR-a diverzifikaciji izvora energije za evropska domaća tržišta, priopćio je SOCAR, a prenosi Indikator ba.

"Ovim razvojem Hrvatska se pridružuje Turskoj, Gruziji, Italiji, Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji kao deseta evropska zemlja koja prima azerbejdžanski plin", kažu u kompaniji.

Azerbejdžan isporučuje prirodni plin Evropi kroz Južni plinski koridor. Trenutni kapacitet Transjadranskog plinovoda (TAP), evropskog kraka ovog koridora, iznosi 10 milijardi kubičnih metara godišnje, s potencijalom proširenja na 20 milijardi kubičnih metara.