Energetika.ba
Gas

Beč pionir u projektima za nezavisnost od ruskog plina

Autor: Energetika.ba
Beč pionir u projektima za nezavisnost od ruskog plina

Gradske vlasti Beča žele do 2040. godine 600.000 domaćinstava prebaciti na alternativne sisteme grijanja, a to će postići upotrebom toplotnih pumpi.

U austrijskoj prijestolnici 40 posto potreba za grijanjem trenutno je pokriveno daljinskim grijanjem, a do 2040. godine taj udio treba da se poveća na 56 posto. Istovremeno, proizvodnja daljinskog grijanja, koja i dalje više od 50 posto zavisi od plina, bi trebala da postane u potpunosti klimatski neutralna. Toplotne pumpe i duboka geotermija igrat će ključnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti. Postavljeni cilj predstavlja ogroman izazov i za Beč, jer je daljinsko grijanje instalirano tamo gdje je bilo strateški opravdano, tehnički moguće i ekonomično. Međutim, da bi se do 2040. godine mogla ponuditi alternativna rješenja za grijanje, grijna mreža mora biti zamijenjena toplotnim pumpama i sondama za uzemljenje.

[caption id="" align="alignnone" width="150"] Wien Energie[/caption]

Energetsko preduzeće Wien Energie će u narednih pet godina uložiti ukupno 1,8 milijardi eura u transformaciju energetskog sistema. "Najbolje dugoročno rješenje energetske krize jeste ne koristiti prirodni plin," kaže Michael Strebl, izvršni direktor kompanije Wien Energie. Energetsko preduzeće Wien Energie stoga ubrzano gradi mreže daljinskog grijanja na četiri lokacije u gradu kako bi se stečeno iskustvo iskoristilo za ubrzano raspoređivanje ove vrste grijanja u cijelom gradu. Četiri područja imaju različite veličine, građevinski fond i građevinsko stanje. U naredne tri godine 200 zgrada biće priključeno na mrežu daljinskog grijanja. Da bi se to postiglo, vlasnici zgrada su kontaktirani, a stanari su pismenim putem obaviješteni o planovima predstojećih radova.

Sa dužinom većom od 1.300 kilometara, bečka mreža daljinskog grijanja već je jedna od najvećih u Evropi. Wien Energie daljinskim grijanjem trenutno snabdijeva 440.000 bečkih domaćinstava i 7.800 poslovnih objekata.

(Energetika.ba)